fbpx Skip to main content
Productiviteit

Hoe houd je slimme routines vol: gebruik quick and dirty shortcuts

Volhouden op de lange termijn

In het begin is het ontwikkelen van een Get Shit Done systeem lastig: het kost moeite om te leren werken met een goede set met taken. Het ontwikkelen van slimme routines met een dagstart, een dagafsluiting en een weekafsluiting kost minimaal een maand. Maar dan, hoe houd je dat vol op de lange termijn zonder dat het saai en bewerkelijk wordt? Het antwoord is door het simpel en snel te doen om de routine vast te houden. Als het te groot en te moeilijk is, doe je het niet en houd je het niet vol.

Gun je zelf quick and dirty shortcuts

  • Voor een snelle dagafsluiting: kijk aan het einde van de dag 1 minuut naar je agenda van morgen
  • Voor een snelle dagstart: kijk aan het begin van je dag 1 minuut naar de takenlijst van je dag
  • Voor een snelle weekafsluiting: kijk 1 minuut naar de agenda van afgelopen week en 1 minuut naar de agenda van volgende week
  • Voor een taak die einde dag weer niet af is, maak een begin, vink ‘m af (well done) en maak een nieuwe (of duplicate) taak met een eerstvolgende actie voor morgen

Ik doe het liever half dan niet

Voor de gemiddelde perfectionist voelt het nemen van een shortcut als half werk, maar het werkt wel degelijk: in een paar minuten heb je weer overzicht. Het voelt een beetje alsof je het niet goed doet. Gedachten als “iedereen doet dit vast beter dan ik” of “als ik het half doe heeft het geen zin” maken zich meester van de controlekamer van je brein in de prefrontale cortex. Deze aangeleerde affirmaties kloppen vaak niet. Het is zonde om een routine te laten glippen die je hebt opbouwt.

Ondersteuning

Heb je hulp nodig om in een maand je eigen Get Shit Done systeem op te bouwen?
Maak dan een belafspraak, dan kunnen we overleggen hoe ik je kan helpen.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak