fbpx Skip to main content
Productiviteit

Het stijlpatroon perfectionist aan de hand van een DISC test

By 26 april 2024mei 6th, 2024No Comments

Het stijlpatroon van een perfectionist

Ik pak mijn meest recente DISC test er weer eens bij en lees:

Uw persoonlijke stijlpatroon komt overeen met die van de PERFECTIONIST [Cs]. U bent tactvol, diplomatiek en behoedzaam in uw handelen. U komt wat koel en afstandelijk over omdat u niet veel van uzelf laat zien en geen initiatief neemt om in contact te treden. Uw vriendenkring is klein. Bij hen heeft u het gevoel dat u uw schild kunt laten zakken en laat u meer van uzelf zien. U voelt zich meer op uw gemak met taken dan met mensen en hecht belang aan persoonlijke ruimte
en privacy.

Dat is klare taal. Ik had wel het idee dat ik graag dingen op mijn manier wil doen, maar dit is wel een mooie verwoording. Toen ik het voor het eerst las vielen er wel een paar kwartjes. Ik heb moeite met types die er maar op los kwebbelen en types die offensief gedrag vertonen zitten in mijn allergische hoek.

Omringd door idioten

Vaak heb ik het idee dat ik word omringd door idioten, maar ik ben er zelf ook een. Het feit dat we allemaal idioten zijn geeft wel een gevoel van verbinding🤪. Verbinding voelen is iets wat ik soms lastig vind, zeker als mensen om me heen asociaal gedrag vertonen. Ook de verbinding met mezelf valt weleens weg als ik doorsla in perfectionisme of overprikkeld raak.

Uitvoering DISC test

Een DISC test begint met het invullen van een vragenlijst. Aan de hand van de antwoorden wordt een profiel samengesteld. Het profiel uit de DISC test (een uitvoerig PDF) geeft veel inzicht hoe je zelf in elkaar steekt. Daarnaast geeft het profiel handvatten om goed te communiceren met andere types. Ook types die asociaal gedrag vertonen en mateloos over mijn grens gaan.

Inzicht omzetten in gedrag

Met alleen zelfinzicht ben je er niet. Het omzetten van zelfinzicht in nieuw gedrag gaat met vallen en opstaan. Daarbij moet ik soms oude patronen afleren en nieuwe gewoonten aanleren. Zoals Non Violent Communiceren als iemand over mijn grens gaat. Het aanleren van deze vaardigheden helpt me geweldig om in trainingen deelnemers beter te snappen en in coaching aan te voelen waar iemand mee worstelt.

Wil je kijken of een DISC test wat voor jou is?
Maak dan een belafspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak