fbpx Skip to main content
Productiviteit

Minder Dopamine stacking

dopamine staching

Dopamine is de een stof die fungeert als neurotransmitter (en soms als hormoon) op verschillende plaatsen in het lichaam. Hierbij wordt dopamine wordt het afgegeven bij het invullen van verlangen en motiveert consumerend, hedonistisch, gedrag. Bij mijn eigen gedrag valt me op dat ik steeds vaker zoek naar manieren om saaie taakjes leuk te maken. Tijdens het stofzuigen of koken een podcast luisteren op de noise cancelling headset. Tijdens het schrijven potjes schaken op de mobiele telefoon. Niet zoveel mis mee, zo lijkt het, maar ik merk dat ik hierdoor steeds meer saaie taken ga mijden, tenzij ik ze kan doen met genot aan de zijkant.

Saaiheid

Het nadeel is dat het vermijden van saaiheid op de lange termijn niet werkt. Als je alles kunstmatig leuk probeert te maken de functie van saaiheid verloren gaat. Saaiheid dwingt je namelijk je eigen gedachten een tijdje te verdragen. Het voordeel van het verdragen van deze gedachten is dat er soms opeens goede ideeën ontstaan over dingen die ik wil doen. Zonder dat ze ingegeven worden door een commercieel gemotiveerde podcast. Of er ontstaan spontaan gedachten over problemen die ik kan oplossen (in plaats van ideeën in een podcast waar ik op dat moment geen behoefte aan heb).

Hoe werkt het principe van dopamine stacking? Digitale stimuli zoals podcasts, games en timelines met eyecandy in Instagram of TikTok genereren dopamine. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Dopamine afgifte in het lichaam zal ooit als functie gehad hebben dat het ons hielp bij het belonen van functioneel gedrag zoals het vinden van eten. Het principe van een beloning na inspanning werkt niet meer als er een overdaad is aan mogelijkheden die instant satisfaction en dus dopamine geven. Dan hoeven we namelijk niks meer te doen behalve op een knop te drukken.

Door te testen met minder dopamine stacking kom ik er achter dat het ook wat oplevert om zonder een podcast te koken, zonder een koptelefoon een rondje te rennen of zonder met te verliezen in een potje schaken tijdens het schrijven.

Heb je hulp nodig om functioneel gedrag te ontwikkelen?
Maak dan een belafspraak om de mogelijkheden voor online coaching te bespreken.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak