fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Elke dag een heel klein stapje beter leidt tot grote resultaten

By 10 augustus 2018augustus 31st, 20217 Comments

Disruptie

In een tijd waarin alles sneller en sneller gaat als gevolg van technologische vooruitgang hebben we moeite om onszelf bij te houden. Grote tech bedrijven laten zien hoe je disruptive kan zijn en de hele wereld op z’n kop kan zetten. Door deze snelheid onstaat de misvatting dat we ons gedrag ook zo snel kunnen aanpassen. Zo werkt het helaas niet. Je kan een disruptive business model niet op jezelf loslaten en verwachten dat het snel en blijven positief resultaat geeft. Een radicale aanpassing in de vorm van een nieuw hip dieet, weer een nieuw fitness plan werkt vaak averechts. Je wordt er op de lange termijn niet beter van. Je wordt er minder van en gaat zwabberen. Het gevoel dat je op de goede weg bent krijgt je nooit te pakken. De oplossing: elke dag een klein stapje.

Hoe dan wel

Door hele kleine stapjes te nemen kan je blijvende verbetering inzetten. Kleine stapjes lijken weinig op te leveren op de korte termijn, daarom zien we deze makkelijke oplossing vaak over het hoofd. Het lijkt niet effectief als je elke dag een heel klein stapje zet. De wekker 1 minuut eerder zetten als je vroeger wil opstaan. Het koekje bij de koffie één keer over slaan. Klein beginnen. Juist deze kleine stapjes geven, als je het kan vasthouden, het gevoel dat je op de goede weg bent. Als je de smaak te pakken hebt hoef je alleen nog maar je nieuwe gedrag te cultiveren. Wederom in kleine stapjes. Als je op deze manier over verbetering nadenkt kun je, als je elke dag één procent beter wordt, over een jaar 37 keer beter worden. 37 keer.. dat is niet wat je zonder te rekenen zou gokken.

continu verbeteren
Het idee voor dit model is afkomstig van Jamesclear.com

Als succes uit blijft

Als succes op korte termijn uitblijft en je keer op keer niet vooruit lijkt te komen ga je het vertrouwen verliezen dat je grootse werken kan bewerkstelligen. Dan voel jezelf onprettig doordat je het idee krijgt dat het minder gaat in plaats van beter. Hierdoor wordt het nóg moeilijk om de curve om te buigen omhoog.

Geleidelijke vooruitgang

Als je het succes van kleine stapjes elke dag begint te waarderen ben je én meer tevreden op dat moment én je voortgang zal op de lange termijn duurzamer zijn. Doordat je gedrag verankerd is in ‘habits’ die je elke dag weer opnieuw kan bijvijlen tot een perfecte werkwijze die er nooit gaat komen want perfectie bestaat niet 😉

Ik hoop dat je door deze kleine interventie vandaag één klein dingetje in je dag kan aanpassen waardoor je geleidelijke verbetering kan inzetten. Dan is mijn doel, klein, voor dit artikel ook bereikt.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak