fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Werkstress is eigenlijk een flauwekul term

By 1 augustus 2018augustus 31st, 2021One Comment

BNR aflevering over werkstress

Komkommertijd

Komkommertijd. Heerlijk. Iedereen even weg en ‘het’ tempo ligt laag. Ook op BNR. Gisteren hoorde ik een bewerkte oude aflevering van Werkverkenners met psychiater Bram Bakker en zenmonnik- en trainer Paul Loomans. Het thema was ‘werkstress te lijf’. (Bram Bakker: “werkstress is eigenlijk een flauwekul term, je hoofd kan geen onderscheid maken tussen werkstress en stress thuis”).

Werkstress door ontregelde hormoonspiegels

Bram Bakker legt uit hoe we steeds meer stress krijgen onder invloed van ontregelde hormoon spiegels als gevolg de toenemende snelheid waarin we door het leven denken te moeten razen. Het hormoon adrenaline geeft ons op korte termijn de spanning om te vechten of te vluchten in angstige sistuaties. Het stress respons hormoon Cortrisol geeft bij stressvolle periodes nieuwe energie om te herstellen. Beide hormonen zijn nodig om ons in balans te houden. Echter als we te langdurig te hoge stressbelasting hebben dan raken onze hormoonspiegels chronisch ontregeld en is er geen mogelijkheid om te ontspannen. Bram ageert in grappige quotes tegen ziekmakende trekjes van onze voortdenderende maatschappij waarin we elkaar letterlijk gek maken. Zijn gouden tip is om, als het je allemaal te veel wordt, iets heel anders te gaan doen. Bijvoorbeeld aapjes kijken. Niet in de valkuil trappen door nóg harder te gaan werken. Als je dat niet meer kan, de stekker uit de laptop trekken, dan loop je vroeg of laat tegen de betonnen muur.

Keuzes maken op basis van je intuïtie

Paul Loomans legt aan de hand van zijn tijdsurfen model uit hoe je wél ontspannen door een drukke werkdag kan surfen. Aan de hand van zijn methode van zeven stappen geeft hij pakkende voorbeelden van het belang van één ding tegelijk doen, focus, regelmatig kleine pauzes nemen, aandacht voor storende gedachten, het omzetten van uitstelgedrag, het omgaan met malende gedachten en last but not least het kiezen op basis van je intuïtie. Al met al een mooie methode die veel handvatten biedt om je eigen stressloze productiviteit te verbeteren. Maar ook een uitdaging waar je je hele leven mee vooruit kan. Ten minste voor mij wel. Met name het maken van keuzes op basis van intuïtie vergt hééél veel oefening in luisteren naar- en het het aanvoelen van jezelf. Dit is met name een grote uitdaging als alles om je heen (en jezelf) lekker meestuitert op het tempo van de rest van de wereld.

Bram en Paul geven mooie inzichten en praktische tips om je eigen leven wat minder stressvol in te richten. Nu de praktijk nog. Je kan veel luisteren en lezen over tips, maar het gaat vooral om het aanpassen en bijstellen van je eigen patronen en gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

One Comment

× Maak een belafspraak