fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Drie manieren om je mentale fitheid te verbeteren

By 28 november 2014augustus 31st, 2021No Comments

mentale-fitheid

We weten inmiddels allemaal hoe belangrijk het is om regelmatig te bewegen voor een goede gezondheid. Wat we nog minder goed doorhebben is dat het ook belangrijk is om de grijze massa in je koppie goed te verzorgen.

 

 

 

Het belang van mentale fitheid

Mentale fitheid is van belang omdat we dagelijks, vaak onbewust, heel veel vragen van onze hersenen. Dat is alleen niet zo zichtbaar. Om de vergelijking met lichamelijke gezondheid te maken, je kan wel zien of iemand te zwaar is of dat z’n conditie slecht is, maar je kan niet direct zien of iemand mentaal niet fit is en niet herstelt van stress, of op het randje van een burn-out zit. Het belang van mentale fitheid wordt hierdoor chronisch onderschat, zoals ook te merken is aan het aantal stressklachten dat nog steeds oploopt.

Verbeteren van je mentale fitheid

Er zijn drie manieren om je mentale fitheid te vergroten.

1. Door regelmatig te ontspannen

Dat klinkt als een inkopper, maar dat is moeilijker dan je denkt. Als een zoutzak voor de TV hangen voelt misschien ontspannen, maar het brengt niet altijd het gewenste resultaat. Het is soms beter om actief te ontspannen door een stukje te gaan hardlopen of fietsen. Omdat deze activiteiten wat monotoon zijn zul je merken dat je automatisch gedachten laat komen en gaan. Deze vorm van contempleren is naast het lichamelijke effect erg gezond.

2. Door goed te leren ademhalen

Er is een duidelijke relatie tussen rustig ademhalen en mentale fitheid. Een normale ademhalingsfrequentie bij een volwassenen ligt tussen de 12 en 15 keer, maar veel mensen ademen veel sneller als gevolg van stress. Door rustig adem te halen stimuleer je het parasympatisch zenuwstelsel dat er voor zorgt dat je lichaam een staat van rust en ontspanning kan bereiken. Hierdoor maakt je lichaam minder adrenaline en het stresshormoon cortisol aan. Tevens gaat je hartslag omlaag. Doordat je een rustige ademhaling hebt kan je onder stressvolle situaties toch rustig blijven.

3. Door aandacht te trainen

Veel stress wordt veroorzaakt doordat je eigen gedachten. Als je gedachten steeds worden getrokken naar dezelfde patronen die gaan over werk, geld of andere dingen die je dwars zitten, levert dit stress op. Door te leren om je aandacht terug te brengen bij hetgeen je nu aan het doen bent zul je merken dat de stress ook minder wordt. Je aandacht kun je trainen op veel manieren, door geconcentreerd een boek te lezen, door te focussen op één tab-blad  in je webbrowser in plaats van een stuk of  dertig tab-bladen of te mediteren.

Ben je op zoek naar begeleiding om je mentale fitheid te vergroten? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak