fbpx Skip to main content
ProductiviteitSporten

Aandachtsoefeningen tijdens het hardlopen

By 14 februari 2014augustus 31st, 2021No Comments

mindfulness-hardlopenHet is fijn om tijdens het hardlopen je gedachten de vrije loop te laten, hierbij vallen gedachten op hun plek. Naast het laten gaan van je gedachten kan het juist ook heel goed zijn om het tegenovergestelde te trainen: het richten van je aandacht.

Het richten van je aandacht kun je trainen door tijdens het lopen te oefenen. Ik gebruik hiervoor twee simpele oefeningen.

Twee oefeningen in het verleggen van je aandacht

  1. De eerste oefening bestaat uit het focussen op het contact dat je maakt met de grond tijdens het lopen. Bij elke pas raakt je voet even de grond en wikkelt zich vervolgens razend snel af van je teen tot halverwege je voet. Het is mooi om de passen die automatisch lijken te komen op te merken.
  2. De tweede oefening bestaat uit het focussen op je ademhaling gedurende een paar honderd meter. De ademhaling verloopt schoksgewijs, afhankelijk van de snelheid waarmee je loopt adem je gedurende een vast aantal passen in. Met een korte impuls adem je weer uit.

Je kan ook zelf andere oefeningen bedenken door je te richten op een onderdeel van het lopen.

Tips voor het doen van deze oefeningen

  • Om te bepalen hoe lang je de focus wil vasthouden helpt het om een punt op de horizon te nemen, bijvoorbeeld een lantaarnpaal die een paar honderd meter verderop staat. Totdat je deze passeert houd je de focus vast.
  • De oefeningen gaan eenvoudiger als je ze aan het eind van een vaste rondje doet. Hierbij zit je wat meer in de flow van het lopen en heb je al wat gedachtespinsels verwerkt waardoor je minder afgeleid bent.
Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak