fbpx Skip to main content
Productiviteit

Zuinig omgaan met energie van de lichaamsbatterij

Meten en weten

Ik word zonder wekker wakker en voel me uitgerust en energiek. De lichaamsbatterij indicator geeft aan deze 100% vol zit. De lichaamsbatterij indicator van Garmin is een samengesteld getal tussen nul en honderd dat uitdrukt hoe energiek je je op dat moment bent. Het getal wordt gebaseerd op hoeveel stress (aan de hand van je hartslagvariabiliteit) je op een dag ervaart, hoeveel- en hoe goed je slaapt, hoe goed je herstelt van een training aan de hand van je VO2 max (de mate waarin je lichaam zuurstof naar je spieren transporteert en omzet). Zoals bij veel waarden die je kan meten aan het lichaam moet je dit met een flinke korrel zout nemen. Maar de inzichten die ik krijg wat wel- en niet goed is voor mijn ernergie zijn indrukwekkend. Met een beetje gedragsverandering kan je sturen op een gezonde belasting van je batterij.

Inzichten voor een goede belasting van de lichaamsbatterij

  • Een continu hoge stressbelasting tijdens een dag zittend werken maakt dat je batterij snel leeg loopt. Beter neem je vaak- en veel pauze, hierdoor werk je juist sneller.
  • Stressbelasting als gevolg van werken in de avond resulteert in minder diepe slaap waardoor de batterij ’s nachts minder goed oplaadt
  • Inname van alcohol in de avond zorgt voor een stressreactie in het lichaam waardoor de kwaliteit van slaap dramatisch terug loopt.
  • Stevig duursporten is een flinke aanslag op de batterij. Na deze inpanning is veel tijd nodig om deze weer op te laden.

Achtergrond

Van veel gedrag weet je vast wel dat het niet gezond is. Maar weten en doen in de vorm van je gedrag aanpassen zijn twee dingen. Het tijdelijk volgen van de impact van je eigen gedrag aan de hand van een lichaamsbatterij maakt duidelijk zijn wat de consequenties zijn. Door zichtbaar te maken en te voelen wat gezond gedrag met je energie doet wordt het makkelijker om gezonde keuzes te maken.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak