fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Notificaties slim verwerken en tijd besparen

By 18 juli 2018augustus 31st, 2021No Comments

Heb je ooit wel eens geteld hoeveel notificaties je per dag krijgt op je smartphone? De gemiddelde smartpone gebruiker krijgt tussen de 65 en 80 notificaties per dag. Als je gemiddeld bij elke notificatie 1 minuut bezig bent om de notificatie te bekijken en te reageren dan ben je al snel meer dan een uur per dag bezig met notificaties. Een uur per dag. Zou het niet prettig zijn om niet meer dan een half uur per dag aan notificaties te besteden? Dan levert gratis een half uur op.

Kunstmatig negeren

Notificaties lijken handig: laat me weten als er x gebeurt. Als je dit voor alle apps doet die je gebruikt, word je overspoeld door notifcaties. Met als resultaat dat je notificaties niet meer gebruikt waar ze voor bedoeld zijn: een call to action. Het tegenovergestelde treedt op: je gaat ze negeren. Maar daarmee zijn ze niet meteen uit je hoofd. Ze geven de gedachte als: ‘eigenlijk zou ik nu even moeten kijken wat voor mail ik heb ontvangen’. Daarmee verlies je elke keer dat je een notificatie negeert ook een beetje focus om te doen wat je op dat moment aan het doen bent. Je aandacht raakt versnipperd en je loopt rond met een telefoon met dertig ‘gemiste’ notificaties.

Default aan

Natuurlijk zetten de meeste ontwikkelaars by default alle push alerts aan. Zodat je, nadat je een app geinstalleerd hebt, alle reminders om je oren krijgt. Als je dan al de moeite neemt om deze notificaties uit te zetten kun je vaak ook nog eens niet vinden en daar is een reden voor. Ontwikkelaars zien het liefst dat je verslaafd raakt aan hun app.

Iedereen mag mij op elk moment storen

Om het maar even anders te framen. Als je alle notificaties aan laat staat komt het er op neer dat je toe staat dat iedereen je op elk moment lastig mag vallen met de meest triviale vragen en opmerkingen. Laten tijd en aandacht nu hetgene zijn waar iedereen momenteel een chronisch tekort aan lijkt te hebben. Dan is het wel opmerkelijk dat iedereen tijd en aandacht gratis weg lijkt te geven.

Hoe dan wel?

Hoe ga je dan wel om met een notificaties. Een paar simpele regels helpen je om de balans te herstellen:

  • Zet alle push alerts bij het installeren van een app uit.
  • Verwerk notificaties batchgewijs twee tot drie keer per dag waarbij je alles afwerkt.
  • Laat notificaties van belangrijke apps versturen naar een e-mail adres dat je twee tot drie keer per dag checkt, op die manier verwerk je notificatie waarbij je veel moet typen van je computer. Dit scheelt je zomaar een half uur per dag.
  • Maak je startscherm leeg zodat de bekende rode bolletjes je niet verleiden om toch even te gaan kijken. Plaats apps die meldingen geven op een anders scherm zodat je ze moet swipen om ze te zien.
  • Als je een notifcatie krijgt waar je niet op zit te wachten, pas dan gelijk de settings aan.
  • Ervaar eens de rust die het geeft door niet achter notificaties aan te rennen. Nu is alleen nog je brein aan het zeuren dat je af en toe even moet kijken.

Heb je slimme hacks om het aantal notificaties weer onder controle te krijgen? Laat het weten in comments.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak