fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Wat je er voor moet doen en laten om een goed voornemen te laten slagen

By 30 december 2014augustus 31st, 2021No Comments

goede-voornemensHeb jij nog goede voornemens? Een veelgehoorde vraag zo rond oud en nieuw. Veel mensen hebben ze wel, maar nemen ze zelf niet al te serieus. Meer sporten is een mooi voornemen. Maar als je niet vele andere kleine voornemens onder ogen ziet die ondersteunend zijn voor dit voornemen zal het niet lukken.

Gewoonten

Veel van ons gedrag wordt gevormd door gewoonten. Bij een goed voornemen zal je gedrag willen aanpassen, daarvoor zul je ook je gewoonten moeten bekijken. Daarbij heb je goede gewoonten die je goede voornemen kunnen ondersteunen en slechte gewoonten die je goede voornemen in gevaar brengen.

Slechte gewoonten

Om maar te beginnen met het moeilijkste zul je, als je gedrag wil veranderen, slechte gewoonten moeten afleren. In het geval van meer sporten moet je tijd vrij maken om te kunnen sporten. Als je dat ’s avonds wil doen zul je andere tijd consumerende gewoonten zoals tv kijken moeten schrappen. Dat vergt doorzettingsvermogen als je al jaren na het eten voor de tv onderuit zakt. Je zal de verleiding moeten weerstaan, ook als je moe bent, ook als je verder negens zin in hebt. Let maar eens op hoe sterk de verleiding is om in oud comfortabele gedrag terug te vallen.

Goede gewoonten

Voor het ontwikkelen van een nieuwe routine zul je nieuw gedrag moeten aanleren. Dat gaat ook gepaard met weerstand, je ziet er tegenop, je maakt jezelf wijs dat je eigenlijk geen zin hebt of je bedenkt een goede smoes. Voor het sporten zul je er misschien voor moeten zorgen dat je tas reeds ingepakt klaar staat, je sportschoenen voor de deur staan of een vast afspraak met een sportmaatje moeten maken.

Veel succes met je goede voornemens!

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak