fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Drie oefeningen in geduld voor tijdens de feestdagen

By 23 december 2014augustus 31st, 2021No Comments

sneeuwpopDe feestdagen komen er aan. Gezellig met de familie eten en samenzijn. Of toch niet? Voor menigeen zijn de kerstdagen ook stressvol als gevolg van spanningen die hoog oplopen of mislukte kerstdinees. Zoals veel dingen die je tegen staan kan je de drukte tijdens de feestdagen ook zien als een goede oefening in geduld. Hieronder een drietal oefeningen om je tijdens de feestdagen op de been houden.

 

1. Ergernissen opmerken

Voor veel mensen is het kerstdiner een beproeving. In een ietwat gedwongen gezellige setting beleef je een avondje met familie of vrienden. Er zijn altijd wel een paar gasten met wie je het wat minder kan vinden of erger nog een appeltje hebt te schillen. Het vormt een goede oefening om tijdens deze avonden eens op te letten wat je stoort. Tijdens een gesprek met je verschrikkelijke tante x kun je opmerken wat er gebeurt. Waarom stoort dit je zo, welk onderliggend gevoel maakt dat je zo reageert.

2. Stressvol koken proberen te vermijden

Het prepareren van een smakelijke kerstdis is niet altijd even makkelijk. Ik heb de neiging om het te snel te willen doen. Tijdens het koken verandert de keuken langzaam in een slagveld. Overal staan potten en pannen en elk stukje aanrecht is bezet met schoteltjes en ingrediënten. Terwijl de pannen overkoken ga ik steeds sneller jongleren om alles volgens het recept af te maken. Dat is niet helemaal een ontspannen manier om het kerstdiner voor te bereiden. Ik ga het eens rustiger proberen aan te pakken. Iets meer tijd nemen om alles voor te bereiden voor het koken. Tijdens het koken proberen dingen die ik niet meer gebruik weer op te ruimen. Het tempo laag te houden zodat het misschien wat langer duurt, maar meer plezier oplevert.

3. Zwaarmoedig sentiment opmerken

Veel mensen vinden de kerst een onplezierige tijd omdat deze een sterk gevoel oproept. De mierenzoete liedjes, de kerstverhaaltjes en de gezellige plaatjes in de Allerhande, het werkt allemaal op je gemoed. Merk eens op wat dit sentiment met je doet. Word je er door vertederd, raak je er door geïrriteerd, word je er melancholisch van. Zegt dit iets over kerst of zegt dit iets over jou?

Genoeg oefenmateriaal om je niet te vervelen tijdens de kerstdagen!

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak