fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Wanneer is het nou eens af?

By 2 juli 2014augustus 31st, 2021No Comments

af

Wanneer is het af? Deze vraag stel ik mezelf vaak als ik iets aan het doen ben. Wanneer is een artikel goed genoeg? Wanneer is de offerte klaar? Het is niet makkelijk om voor jezelf te bepalen wanneer iets klaar is. Daarbij moet je namelijk over je eigen werk oordelen en of het voldoet aan jouw eigen standaard.

Een perfect eindbeeld voor ogen

Als je perfectionistisch aangelegd bent is extra het lastig om te bepalen wanneer iets af is. Dan wil je namelijk dat het eindresultaat precies is wat jij in je hoofd hebt, helaas komt dat zelden voor. Vaak komt er iets heel anders uit het artikel dat ik wil schrijven. Het onderwerp blijkt anders uit te pakken, de lengte is niet helemaal goed, de zinnen lopen niet lekker. Dat frustreert nog al eens. Frustratie speelt een grote rol als je het werk niet kan loslaten. Wat je dan doet is het perfecte eindbeeld dat je voor ogen had toen je begon vasthouden.

Je kan het makkelijker voor jezelf maken door te accepteren dat het klaar is en dat je het moet loslaten.

Tips voor het loslaten van een taak:

  • Maak expliciet wat je einddoel is, wanneer is het goed genoeg? Als je dit niet beschrijft kun je eindeloos doorwerken zonder voortgang.
  • Accepteer het resultaat. Het resultaat is vaak niet helemaal wat je er van verwacht had. Maar dat maakt het soms niet minder goed. Dit betekent niet dat je met half werk genoegen moet nemen, maar dat het eindresultaat anders is dan je gedacht had.
  • Als je ‘grootse werken’ wil verrichten is het raadzaam om dit op te delen en tussentijds klein werk op te leveren en zo mogelijk feedback te vragen. Daarmee wordt de kwaliteit van je werk én het proces beter. Aan het eind van het proces zal het makkelijker zijn om het werk los te laten.
  • Prik zelf een deadline en werk daar naartoe. Het is verleidelijk om het oplevermoment vaag te houden. Hierdoor ontloop je misschien de werkdruk op de korte termijn, maar daarvoor krijg je wel onzekerheid over de oplevering voor terug. Op termijn zal deze onzekerheid zich tegen je keren en is het moeilijk om werk los te laten en geeft het veel stress.

In iedereen schuilt een andere vorm van een perfectionist. De één wil het perfect hebben, maar weet niet wat dat precies is. De ander wil het perfect hebben in de zin dat het weinig inspanning kost. Weer een ander wil het zo perfect-snel mogelijk doen. Welk soort perfectionist ben jij? En welk ideaal beeld probeer je na te streven?

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak