fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Hoe kan je kleine gedachten omzetten in handelingen?

By 25 juni 2014augustus 31st, 2021No Comments

gedachten-handelen

Vaak komt een gedachte meerdere keren voorbij voor we er iets mee doen. Vooral gedachten waarbij we bedenken dat we iets willen doen. De vraag is wanneer zet je een gedachte direct om in handelen en wanneer laat je de gedachte gaan zonder er naar te handelen.

Het is maar een klein klusje

Eigenlijk zou ik nu het scherm van mijn laptop even schoon moeten maken. Ik heb deze gedachte al zo’n 5 keer voorbij zien komen. Tot op heden deed ik er niks mee. Nu wel. Wacht even. Zo dat is beter, even een doekje er overheen en hij is weer schoon. Meestal laat ik dit soort gedachten voorbij gaan zonder er naar te handelen. Door niet direct te handelen komt deze gedachte nog een paar keer voorbij. Het kan zomaar dat het een maand duurt voordat ik daadwerkelijk mijn scherm schoonmaak. Dan heb ik wel zo’n 30 keer (uitgaande van één keer per dag) gedacht: “die moet ik even schoonmaken”. Een beetje zonde van de gedachte zullen we maar zeggen.

Denken omzetten in handelen

Dit kan beter door je bewust te worden van deze kleine gedachten en concreet te maken wanneer je denken omzet in handelen. Daarbij helpt het om in te zien hoe vaak dit soort gedachten, vaak onbewust, voorbij komen. Een manier om je gedachten te vangen is door ze op te schrijven. Als je dit doet zie je waarschijnlijk ook hoe vaak je denkt dat je iets wil doen.

Als je iets niet doet kan je er vanuit gaan dat de gedachte nog een keer voorbij komt. Als je vaak niets doet met relatief kleine dingen zul je merken dat je het druk krijgt in je hoofd doordat al deze kleine dingen zich opstapelen. Dat kost capaciteit van je geheugen en van je processor om maar eens in computertermen te spreken.

Hoe voorkom je dat kleine dingen al te vaak in je gedachten voorbij komen?

  • Merk bewust op als je gedachten een signaal geven dat je iets moet doen. Elke keer dat je de laptop open doet en denkt: hé het scherm is vies dat moet ik even schoonmaken. Deze bewustwording is een eerste stap om te zien wat er gebeurt.
  • Als je bewust bent van de gedacht kan je vraag herkennen. Maak de vraag concreet: ga ik nu mijn scherm schoonmaken? Daarbij kan je een inschatting maken hoe lang het duurt om het scherm schoon te maken, in mijn geval 1 minuut. Een doekje en schoonmaakspray staan in de kast naast mijn bureau. Ik handel gelijk omdat dit weinig tijd kost en voorkomt dat ik er nog 30 keer aan denk.
  • Als je iets niet direct kan doen. Schrijf het dat ergens op een briefje. Dan is de todo uit je hoofd en in een lijst. Hiermee voorkom je dat je over dingen nadenkt, in plaats van dat je aan dingen denkt. Als je over dingen nadenkt maak je ze vaak niet concreet en blijven ze in je hoofd rondzingen.
  • Als je denkt aan dingen die te groot zijn om direct mee te beginnen, probeer ze dan op te knippen in kleine stukjes en begin met het kleinst denkbare stukje. 
  • Herken de trigger. Als je bedenkt dat je iets wil doen wordt dat vaak voorafgegaan door een trigger. Elke keer als ik mijn laptop voor het eerst open doe zie ik dat het scherm vuil is. Door triggers te leren herkennen kun je er ook beter mee om leren gaan. Als je iemand een blikje cola ziet drinken hoeft dat voor jou geen trigger te zijn om ook een blikje cola te drinken.
  • Kijk eens hoe het voor jou werkt om zo veel mogelijke kleine dingen (bijvoorbeeld kleiner  dan 2 minuten) gelijk te doen. Je zal dan merken dat je veel dingen gedaan krijgt. Pas op dat je hier ook weer niet in doorslaat, dan zul je merken dat je alleen maar ad hoc dingen doet.

 

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak