fbpx Skip to main content
Productiviteit

Waarom stilte helpt voor je productiviteit

Verslaafd aan auditieve stimulatie

stilte

Ik ben verslaafd aan luisterboeken en podcast over productiviteit. Tijdens het koken, schoonmaken, douchen, en tijdens een lange fietstocht. Overal wat te luisteren. Het is een handge manier om wat te leren terwijl je een taak uitvoert waarbij je fysiek bezig bent. Even een stil moment lijkt zonde. Maar dat is het niet. Tijdens die momenten hoor je het stemmetje in je eigen hoofd die vaak nuttige dingen zegt. Af en toe stilte inlassen geeft inzicht aan waar je op loopt te kauwen en wat je mogelijk vergeet. Simpel een paar stilte momenten inlassen op je dag is niet zo moeilijk.

Interventies voor stiltemomentjes

  • Zet de autoradio eens 5 minuten uit en luister goed naar het stemmetje in je hoofd
  • Begin de ochtend eens met een korte meditatie
  • Laat je headsetje eens thuis als je de deur uit gaat
  • Zet eens 20 minuten alle connected devices thuis uit en kijk wat stilte je brengt

Stilte

Veel gedachten en ideƫen borrelen in je onderbewuste brein. Ze komen soms even in je bewustzijn als het nodig is. Als er op je dag geen momenten meer zijn dat je ruime hebt om deze gedachten naar de oppervlakte te laten komen blokkeer je deze stroom. Hierdoor merk je niet op wat je tegen jezelf zegt. Te veel media input werkt verstorend op deze balans. Omdat de drempel voor het luisteren steeds lager wordt en de overdaad aan het aanbod steeds groter is het verleidelijk om je de hele dag te wentelen in een dikke jas van auditieve stimulatie. Stilte voelt een beetje ongemakkelijk en eenzaam, maar de voordelen zijn er ook. Door af en toe wat stille gaatjes in te lassen kan je deze input ook verwerken en omzetten in gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak