fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#46 Stoppen met malen in je hoofd

By 2 april 2020augustus 31st, 20212 Comments

Stoppen met malen

Stoppen met malen

De hele dag door dezelfde obsessieve gedachtenloops over problemen in je hooft? Een collega die jou pootje haakt of jouw partner die je laat zakken. In dit soort situaties probeert je brein je te helpen door aandacht te richten op je probleem. Of je het nou wil of niet. Je brein geeft niet op en blijft vuren. Je blijft malen. Totdat.. Je de eerste stap zet naar actie. Nu wordt het brein rustig: er is zicht op voortgang bij het oplossen van je probleem. De eerste stap is meestal simpel, maar we zetten hem niet omdat we verdrinken in emotie. Leer stoppen met malen.

Stoppen met malen

  • Schrijf rigoureus alles op wat blijft malen. Zolang het blijft rondzingen in je hoofd kun je het niet actionable maken.
  • Bedenk de eerstvolgende kleine actie, korter dan een kwartier, die je kan verzinnen om richting een oplossing te werken. Mind you: dit kan zomaar niet de beste/perfecte oplossing zijn, maar alles is nu beter dan blijven malen.
  • Als je nu op gang bent heb je momentum. Houd dit momentum in gang door elke dag één kleine actie op te schrijven die jou op gang houdt.

Achtergrond

Ons brein richt onze aandacht richting problemen omdat ze een gevaar vormen. Logisch evolutionair gezien. Maar als sterke gedachten je emotie raken blijf je in emotie hangen in plaats van richting actie te bewegen. Als een sterke neiging hebt tot piekeren leidt dit tot malen. Dezelfde problemen komen eindeloos voorbij en je probeert ze ook in je hoofd op te lossen. Daar gaat het fout. Je kan problemen vaak niet in je hoofd oplossen. Je moet er wat voor doen. Niet makkelijk, wel haalbaar. Disclaimer: dit is geen silver bullet voor al je problemen, als je serieuze maalstromen hebt is het beter om eens een een afspraak te maken met een psycholoog. Bij twijfel doen. Lang door emmeren met psychische problemen staat elke voortgang in je leven in de weg.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak