Starten met een groene lunch
Bij de lunch vier bammetjes. Twee hartig en twee zoet. Decennia lang was dat mijn standaard lunchroutine. In Nederland lijken we niet beter te weten. Brood is niet de beste lunch als je let op de hoeveelheid koolhydraten die je inneemt en de mate waarin je bloedsuikerspiegel een optater krijgt na de lunch. Voor de gemiddelde kantoortijger kun je betere brandstof voor je brein kiezen. Met een slimme routine kun je stoppen met brood en vervangen door groente en humus. Eén keer per week klaar maken en de rest van de week een gezonde lunch zonder toegevoegde rommel. Start simpel, goedkoop en smakelijk.
Weekroutine voor een groene lunch
- Koop bij de (Turkse) supermarkt
- Een zak kikkererwten (1 Kg -> 4 weken)
- Een pot Tahina (sesampasta)
- Een zakje komein
- Citroensap
- Bosje Koriander als je daar van houdt
- Bos wortels
- Komkommer
- Pot sambal als je daar van houdt
- Week 250 gram kikkererwten gedurende 8 uur
- Kook de kikkererwten 1 uur
- Maal de kikkererwten, 4 eetlepels Thaina, een eetlepel citroensap, 2 theelepels komein en 50 ml water in de keuken machine gedurende 4 minuten (varieer zelf met de hoeveelheden naar je smaak (elke week een stapje beter ;-))
- Zet de bak humus in de koelkast, genoeg voor één week!
- Voor elke lunch: schep een paar lepels humus op een bord, snij wat komkommer en wortels klein om mee te dippen. Koriander erbij en beetje sambal. Klaar en smullen!
- Plan het maken van de humus op zondagavond als je kookt dan zit je de hele week geramd voor een groene lunch
Stoppen met brood
Brood is een geweldige uitvinding voor een lunch met veel energie en koolhydraten. De hoge glykemische index en de hoeveelheid koolhydraten van brood maken dat het niet voor iedereen de ideale lunch is. Verder wordt er aan supermarktbrood veel troep toegevoegd om het lang houdbaar te houden. Dat wil je niet. Zeker als stoppen met brood makkelijk is. Als je kenniswerk doet en de hele dag op je kont zit achter een computer heeft je brein minder behoefte aan koolhydraten. Het lijkt veel werk om elke dag een groene lunch klaar te maken, maar als je het slim doet is het klaarmaken van een groene lunch even makkelijk. Ben ik nu helemaal van het brood-geloof gevallen? Nee, in het weekend eet ik ook rustig een croissant bij het ontbijt.