fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#83 Starten met de magie van het alledaagse

By 25 augustus 2020augustus 31st, 2021No Comments

Aandacht voor zichtklusjes

De gordijnrail is losgeschoten. Met een nieuw schroefje moet hij vastgezet worden in de muur. Gedurende een maand lang denk ik elke keer als ik de gordijnen open doe denk ik: “dat doe is morgen wel even”. Totdat de rail met gordijnen en al op mijn hoofd lazert. Spoiler alert: dat is niet gebeurd. Ik heb net de gordijn rail vastgezet. 2 minuten werk. Met tevredenheid trek ik nu weer de gordijnen open en dicht. Dit lijkt geen wereldschokkende gebeurtenis. Maar een tevreden gevoel zit vaak in het aanpakken van kleine alledaagse dingen die je elke dag uitstelt. Dit tevreden gevoel is heel belangrijk om energie te houden voor grote projecten die maar nooit af lijken te komen. De herontwikkeling van mijn eigen website bijvoorbeeld… Lees hier onder hoe je begint met kleine klusjes die een goed gevoel opleveren omdat je het resultaat meteen ziet.

Starten met kleine zichtklusjes

  • Neem een papier en een pen en maak een lijstje van kleine klusjes (< 2 min) in huis of op werk waar je elke dag langs loopt.
  • Pak elke dag één klein kusje van de lijst en doe het tussen de bedrijven door. Voor mij werkt dit goed als ‘break’ tussen stevig denkwerk. Je bent dan even met je handen bezig en niet met je hoofd.
  • Geniet van het resultaat, je huisgenoten zullen dit vast ook opmerken. Dit is het gevoel van kruipende groei. Steady en onverwoestbaar.
  • Gevorderd: hou dit lijst je bij en schrijf elke keer dat je een trigger tegenkomt in huis het klusje op.
  • Pro: Maak een lijst in Todoist en raak verslaafd aan dingen gedaan krijgen 🙂

Achtergrond

Het zit in de aard van het beestje om alleen te kunnen genieten van Magnum Opus. Echter grote werken lijkt wel nooit af. Rupsje Nooit Genoeg kan namelijk alleen genieten bij Grote Resultaten. Die komen niet elke dag. Kleine ‘wins’ wel, elke dag. Met kleine resultaten train je tevens je aandacht voor kleine dagelijkse zaken. Zoals David Allen grondlegger van Getting Things Done methode nog al eens zegt: “The magic is in the mundane”. Note to self er is net een boek met deze titel uit, die kan op mijn leeslijst.

Wat voor klusje zijn bij jou favoriet? Laat het weten in de comments.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak