fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#29 Begin met slim uitstelgedrag

By 27 april 2019augustus 31st, 20213 Comments

Slim uitstelgedrag helpt om moeilijke taken gedaan te krijgen

Als je dan eindelijk een goede todo lijst gemaakt, blijf je vooral de kleine makkelijke taken eerst doen. Hierdoor kom je elke dag halverwege je todo lijst én heb je voornamelijk de leuke dingen afgewerkt. Een truc om dit aangeleerde gedrag om te keren is door ‘leuke’ taken die een dopamine rush veroorzaken uit te stellen tot na het doen van een lastige taak. Uitstellen dus, en dan wel van leuke taken. Hierdoor begin je makkelijker aan een lastige taak omdat er een beloning in het vooruitzicht is. Begin met slim uitstelgedrag in plaats van moeilijke taken uit te stellen.

Beginnen met uitstellen van leuke taken

  • Begin NIET met het openen van je e-mail, maar doe eerst de taak waar je geen zin in hebt
  • Check het nieuws NADAT je eerste taak hebt afgerond
  • Vouw éérst de was op voor je in elkaar stort voor de TV
  • Check je Whatsapp berichten nadat je een half uur geconcentreerd hebt gewerkt

Achtergrond bij slim uitstelgedrag

Onder invloed van makkelijk bereikbare snelle prikkels verliezen we het vermogen om te werken aan een taak die pas later voldoening geeft. Denk hierbij aan het checken van e-mail of Whatsapp berichten, het scannen van nieuwsberichten. Het vermogen om voor een uitgestelde beloning te werken maakt dat je minder impulsief wordt bij het uitkiezen van je werk. Dit effect werd onderzocht in meerdere onderzoeken naar ‘delayed gratification‘.

Meer informatie over slim uitstelgedrag

Er is weinig te vinden over deze slimme techniek. Kom je wat tegen laat het me weten!

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak