fbpx Skip to main content
Productiviteit

Opportuniteitskosten verlagen voor directe verbetering

Opportuniteitskosten

Wat kost dat om het niet te doen?

Ik ben fan van gedragsverandering in kleine stapjes. Als je elke dag 1 procent verbetert, ben je na een jaar 37 keer beter. Dat is een mooie meepakker aan de winstkant. Maar dan nu ook eens de kostenkant van het niet maken van kleine stapjes. Als je denkt dat in één keer een grote stap maken beter werkt, dat is het niet. Juist bij het maken van kleine stapjes zijn de opportuniteitskosten lager. Opportuniteitskosten zijn de kosten die je hebt bij het (niet) maken van een keuze. De kosten bestaan dan uit het missen van hetgeen je niet hebt gekozen. Als je vandaag niet besluit aan een degelijk timemangement systeem te werken (en te denken dat komt wel een keer als ik tijd over heb) mis je elke dag de tijdwinst die je behaalt door slimmer te werken. Het uitstellen van grote investeringen hoeft dus ook niet, investeer elke dag in kleine verbeteringen zodat je elke dag geniet van een beter wordend systeem.

Opportuniteitskosten verlagen

  • Pas waar mogelijk het principe van kleine verbeteringen toe.
  • Vraag je bij het uitstellen van een beslissing voor een kleine aanpassingen ook af wat je mist door het niet te doen.

Achtergrond bij opportuniteiskosten

Ons brein is niet goed in het inschatten van het effect van kleine gedragsverandering en al helemaal niet in het inschatten van opportuniteitskosten, ook wel alternatieve kosten genoemd. Liever streven we naar grote stappen omdat we denken dat dit effect ons tevreden zal maken. Maar juist het genieten van kleine stapjes maakt dat de verandering duurzaam wordt en je elke dag tevreden kan zijn.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak