fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#13 Gebruik focus muziek

By 13 maart 2019augustus 31st, 2021One Comment

Focus muziek voor meer concentratie

Lukt het niet om je af te sluiten van collega’s die maar door ratelen over hoe leuk hun vakantie wel niet was? Of stel je het beginnen van een lastige klus uit? Dan vormen muziek voor focus en een goede koptelefoon de oplossing. Door het opzetten van muziek raakt je brein in de juiste toestand om concentratie op te brengen. Met name klassieke muziek stimuleert het genereren van alpha hersengolven die nodig zijn voor concentratie.

Tips voor het werken met muziek voor focus

  • Zorg voor een goede koptelefoon. Een goede koptelefoon geeft goed ruimtelijk geluid en draag bij aan meer focus. Een opvallende kleur maakt dat collega’s duidelijk zien dat je even niet gestoord wil worden.
  • Test verschillende afspeellijsten en bekijk wat het resultaat is op je concentratie. Een fijn startpunt is de Focus lijst van Spotify.
  • Breng muziek naar de achtergrond. Als je de juiste muziek hebt gevonden verdwijnt muziek naar de achtergrond en merk je deze niet meer op.

Achtergrond bij het werken met muziek

Waarom werkt muziek goed bij het opzoeken naar concentratie? Omdat je brein een klein beetje bezig wordt gehouden, net genoeg om niet afgeleid te raken. Ook het gevoel dat je eenzaam bent wordt even minder door het gebruik van muziek die de ruimte vult. Als je alleen thuis bent en de muren komen op je af dan geeft muziek een rustige achtergrond. Hiermee worden storende gedachten minder. Door het herkennen van het kalmerende effect zal je brein gewend raken aan de routine. Hierdoor kan je beginnen met muziek te aanzetten en even niets doen waarna je brein tot rust komt.

Meer informatie voor het werken met muziek

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak