fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#26 Focus op afmaken

By 9 april 2019augustus 31st, 2021One Comment

Afmaken waar je aan begint

Weer alles half afgemaakt en morgen met frisse moed weer aan de slag? Dan begin je morgen opnieuw met uit te zoeken waar je gebleven was. Naast deze verloren tijd blijven taken in je hoofd hangen en nemen ze ruimte in van je RAM geheugen. Hierdoor kan je niet op volle kracht aan iets anders werken of rustig tijd besteden aan leuke dingen. Dwing jezelf om kleine taken af te maken. Beter één grote taak afgehandeld in plaats van tien kleine taken half afgerond. Focus op afmaken

Beginnen met een focus op afmaken

  • Definieer duidelijke de taak vóórdat je gaat werken. Kijk regelmatig wat je aan het doen bent om jezelf gefocust te houden.
  • Check als je klaar bent of je ook echt alles hebt afgerond aan de hand van de todo. Markeer dan de taak al voltooid.
  • Maak een nieuwe taak aan voor werk dat mogelijke niet afgerond is. Hierdoor heb je wel het gevoel dat je iets afgemaakt hebt.
  • Knip grote projecten op in kleinere taken

Achtergrond bij het focussen op afmaken

Door taken te groot te maken maak je ook je verwachting te hoog. Hierdoor is de kans dat je voldoet aan je eigen verwachting klein. Als het dan niet lukt verlies je snel het vertrouwen dat het ooit wel gaat lukken. Daardoor verdwijnt je motivatie op de lange termijn. Dit is jammer omdat je wellicht wel op de goede weg was, maar dit niet vanaf een helikopter view kan zien. Het niet afmaken van werk komt ook voort uit een angst om te falen. Als je het niet afmaakt kan het ook niet beoordeeld worden en blijft het vaag of je voldoet aan je eigen normen en waarden.

Meer informatie over focus op afmaken

Why You Never Finish Your To-Do Lists at Work (and How to Change That) (Forbes)

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak