fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#34 Focus door aardig te zijn voor jezelf

By 31 december 2019augustus 31st, 2021One Comment

Focus komt vanzelf

Weer dat dat strenge stemmetje in je hoofd dat je niet genoeg heb gedaan aan de opdracht die je aan het uitstellen bent? Grote kans dat je te streng bent voor jezelf en hoge eisen aan jezelf stelt waardoor je vastloopt. In plaats van ontspannen aan het werk zijn. Focus lijkt een magisch woord. Iets dat je met veel moeite zelf zou moeten creëren. Als je maar hard genoeg je best doet komt de focus wel. Gek genoeg komt het dan juist niet. Het vel over je oren trekken werk averechts. Begin met het creëren van de omstandigheden om te focussen dan volgt de focus vanzelf.

Beginnen met de omstandigheden om te focussen

  • Leg de lat laag en spring er eerst een paar keer overheen voor je voor een wereldrecord gaat.
  • Verzin een beloning voor elk stapje dat je zet. Zo kan je leuke taken uitstellen om uitstelgedrag bij vervelende taken te voorkomen.
  • Kies een werkplek die past bij het werk dat je wilt doen. Als je cijfers wil verwerken past een doodstille omgeving wellicht. Als je creatief werk produceert kies omgeving die stimuleert.
  • Begin met kleine stapjes. Niet een blok van 4 uur schrijven aan één stuk. Schrijf een half uurtje en neem een welverdiende break.

Achtergrond bij uitstelgedrag door te streng te zijn voor jezelf

Door overal een (hard) oordeel over te hebben trap je in de valkuil door ook jezelf hard aan te pakken en hoge eisen te stellen aan jezelf. Hierdoor ben je in je eigen optiek altijd aan het onderpresteren. Daar wordt je werk niet beter van. Het is een teken dat het beter is om de lat wat lager te leggen.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak