fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Even een dagje geen iPad voor de kinderen

By 9 januari 2015augustus 31st, 2021No Comments

Net als veel kinderen zijn mijn kinderen (5 en 7 jaar) een beetje verslaafd aan de iPad. Als we geen duidelijke afspraken maken spelen ze het liefst de hele dag spelletjes en kijken films. Ze lijken niet zonder te kunnen. Is deze gewoonte te veranderen?

De regels

De regels zijn nu dat ze ’s ochtends vroeg in het weekend en door de week vanaf 5 uur ’s avonds op de iPad mogen spelen. En op een regenachtige dag, als ze zich stierlijk vervelen mag het ook wel eens. Deze laatste uitzondering is een glijdende schaal, als ze een paar keer overdag hebben gespeeld ontstaat er een precedent om het elke dag weer te proberen: “mag ik op de iPad?”. Het blijft moeizaam om het gezeur aan te horen. Hierdoor bezwijken veel ouders in restaurants waar de kinderen lekker op de iPad spelen zodat ze lekker rustig zijn. Maar is dat wel gezond en gezellig?

Nadelen

Als we gaan eten moet de iPad vaak uitgezet worden en dat gaat met veel gemok. Het is voor hun heel moeilijk om zich los te maken van een leuk spelletje of filmpje. Zet je de iPad uit? Mag de iPad uit? Zet de iPad uit!? Tijdens het eten mopperen ze gerust nog even door: “ik ben nog helemaal niet lang op de iPad geweest…”, “mag ik na het eten nog even op de iPad…” Herkenbaar?

Pilot met een schermloze dag

Gisteren was de maat even vol en hebben we de eerste schermloze dag ingelast. Geen iPad, geen TV en geen Wii. Dat leverde in het begin veel gemopper op: “dit wordt echt een hele stomme dag”,”waarom mag het nou niet?” Na het gemopper kwamen er ook voordelen zoals zelf spelen met andere dingen zoals de bakken vol lego die vaak ongebruikt blijven als de iPad in de buurt is. Aan het eind van de dag hoorde ik “ik blijf nog maar even buiten spelen, want ik mag toch niet op de iPad”.

De pilot beviel zo goed dat we er nu maar een vast gewoonte van maken om 1 dag per week een schermloze dag te houden. Niet zo gek dat Steve Jobs z’n kinderen zeer spaarzaam gebruik liet maken van apparaten met schermen. Ik ben benieuwd hoe lang we dat volhouden en hoe het bevalt.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak