fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Een rusteloos gevoel omzetten in iets anders

By 16 maart 2015augustus 31st, 2021No Comments

rusteloosSoms zijn er van die dagen dat ik rusteloos ben. Ik weet niet wat ik wil doen. Aan energie geen gebrek, wel aan focus. Hoe ga je daar mee om?

Een druk gevoel

Ken je dat? Het gevoel dat je iets wil gaan doen, maar geen keuze kan maken wat je eerst gaat doen. Rusteloos drentel ik op en neer om met iets te beginnen en vervolgens vast te stellen dat dit niet is wat ik wil gaan doen. Uiteindelijk kan ik soms blijven hangen in dit gevoel waardoor er niks gebeurt. Ook geen ramp, maar het kan ook anders. (ik ben ook druk aan het leren om niks doen te waarderen maar dat is hier even niet het punt dat ik wil maken)

Een aantal dingen dat helpt om uit deze vicieuze treuzel cirkel te raken:

Stil zitten en opschrijven wat er door je hoofd gaat

Meestal schiet er zo veel door je hoofd heen dat het lastig is om focus aan te brengen. Het helpt om even te gaan zitten een stuk papier te pakken en eens op te schrijven wat er allemaal in je hoofd rond gaat. Dat klinkt als een open deur, maar ik vergeet het vaak omdat ik denk dat ik het allemaal wel weet. Maar wat ik inmiddels ook weet is dat ik snel vergeet wat ik in mijn hoofd heb zitten. Aan het eind van een dag weet ik niet meer hoe stroef de dag begon. Nu maak ik vaak aan het begin van de dag een lijst met dingen die ik wil doen. Dit geeft me aan het eind van de dag de mogelijkheid om te reflecteren op wat ik voor keuzes maak aan het begin van de dag en wat daar van terecht komt. Wat ik merk is dat ik vééeeeeeel minder dingen voor elkaar krijg dan dat ik opschrijf. Ik leer daar van dat ik veel te opportunistisch ben bij het inschatten van mijn eigen werk en chronisch te veel wil. Vroeger werd ik chagrijnig als ik niks voor elkaar kreeg. Nu weet ik dat dit meer regel is dan uitzondering.

Bepalen wat je prioriteiten zijn

Als je alles opschrijft en je weet dat je lijst per definitie te lang is kun je ook veel laten zitten. Ik doe dit door uit de lijst de drie belangrijkste dingen te markeren met met de cijfers 1, 2 en 3. Waarbij 1 vanzelfsprekend de hoogste prioriteit heeft. Deze prioriteit kun je nog eens spiegelen aan je doelen voor de lange termijn. Als je doel is om fit te worden, dan hoort een rondje hardlopen zeker in je top drie. Als je doel is ZZP-er te worden dan hoort het doen van een belletje voor een sales lead zeker in je top drie. Kom niet in de verleiding om het te makkelijk te maken voor jezelf door dingen in je top drie te zetten die te makkelijk zijn. Juist het doen van lastige dingen helpt je bij het bereiken van hetgeen je wil op de lange termijn. Elke dag heb je de kans om te reflecteren op deze manier van werken door te kijken naar je lijst van gisteren. Dingen die nog relevant zijn schuif je door naar een nieuwe dag. Je zal ook zien dat er ook veel dingen zijn die na één dag al niet meer relevant zijn. Hierdoor weet je dat je ook rustig dingen kun laten vallen. Als ik op een dag van een lijst van 10 dingen de 3 belangrijkste dingen doe is dat vaak genoeg.

Focus en flow

Als je opgeschreven hebt wat je wil doen. Begin dan gewoon. Als je zit te treuzelen maak het dan zo klein mogelijk, open je tekst editor als je een stuk moet schrijven en sluit alle andere vensters. Dit alles klinkt nog al werk gerelateerd, maar het kan ook zijn om jezelf een break te gunnen als dat hard nodig is. Zoals naar een koffietentje gaan om even te ontspannen. Stap op je fiets en fiets naar je favoriete hang-out en bestel rustig een cappuccino en ga eens 10 minuten om je heen kijken en rustig je cappuccino leeg drinken. Als je een taak moet doen die meer aandacht vraagt doe dit dan met volle overgave. Als je een verslag moet schrijven, schrijf dan dat verslag en behoud je focus totdat je in de flow komt. Bij mij duurt dat soms een paar minuten. Als ik begin te schrijven dwaal ik in het begin nog vaak af: zal ik niet eerst even het nieuws op de NOS doornemen. Merk dat op en ga door met schrijven. Na een paar minuten zal deze aandrang om wat anders te gaan doen afnemen. Now your rocking! Je bereikt een punt waarbij het vanzelf gaat. Houd dit even vol, 20 minuten is een mooie richtlijn om je focus te behouden. Gun jezelf daarna ook een break van een paar minuten, bepaal vooraf hoe lang, door even wat anders te doen. Ga daarna weer door. Dit is het principe van een pomodoro en werkt ook goed bij taken die meer dan een dag kosten.

En als het allemaal niks wordt

Er zijn dagen dat er inderdaad niks uit je vingers komt. Is dat een reden om jezelf een prutser te vinden? Ik dacht vaak van wel, maar dat is maar een zelfkastijdende gedachte.  Jezelf niet waarderen als je een dagje niet voldoet aan je eigen verwachting helpt je niet verder. Laat dit gaan. In het grotere plaatje gaat het er om dat je ook ironie van deze worsteling kan inzien. Als je ook kan genieten van het zoeken naar focus heb je het vaker naar je zin dan als je altijd ontevreden bent omdat het niet lukt.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak