fbpx Skip to main content
Productiviteit

Digitale Dementie

Wat was ik ook al weer aan het doen?

Ik vraag me af hoe laat ik morgen bij de tandarts moet zijn. Is het nou 8:30 of 9:30..? Niet zo’n moeilijke vraag. Ik pak mijn telefoon om in mijn agenda te kijken. Als het scherm ontgrendel zie ik een aantal WhatsApps die ik nog moet beantwoorden. Als ik tien minuten later mijn telefoon weg leg ga ik de was ophangen. Dan bedenk me ik dat ik nog steeds niet weet hoe laat ik naar de tandarts moet! Mijn werkgeheugen schiet weer eens te kort voor het vasthouden van de gedachte aan wat ik eigenlijk zou moeten doen op mijn telefoon. Als ik zo om me heen kijk ben ik niet de enige die lijdt aan digitale dementie.

Mentale gezondheid

Digitale dementie is het acuut vergeten van waar je mee bezig was als gevolg van digitale prikkels. Het ontstaat doordat we veel wisselen van taken en informatie kwijt raken tijdens het wisselen doordat we dingen zien die onze aandacht pakken zonder dat we er erg in hebben. Hierdoor is het moeilijk om lineair te werken en te denken. We trainen ons brein om veel te switchen, dat is dan ook letterlijk wat het doet als het opeens informatie weggooit uit je werkgeheugen en aan een nieuwe taak begint. Het is alsof je elke keer een nieuwe kamer van je huis binnen loopt en je realiseert dat je vergeten bent wat je eigenlijk aan het doen was. Met name bij studenten die ik coach lijkt het of ze hier een extra uitdaging hebben, er lijkt sprake van afname van de mentale gezondheid.

Bewustzijn trainen

Om bewust te worden hoe dit proces in je eigen brein verloopt kun je hier je aandacht op richten. Een geweldige manier om aandacht te trainen is mediteren. Daarbij leer je om te kijken naar je gedachten die komen en gaan zonder dat je er in mee gaat. Als je meer ervaring krijgt met mediteren merk je dat het vermogen om je aandacht te richten beter wordt. Doordat je de aandacht lager kan vasthouden wordt je minder snel afgeleid en heb je de keuze of je laat afleiden door die stapel met nieuwe berichten. Dit helpt mij geweldig om mijn hoofd niet te laten verworden tot een digitale zeef.

Hulp bij digitale dementie?

Heb je moeite om je aandacht bij je werk te houden en dingen af te maken?
Plan dan een belafspraak om de mogelijkheden voor online coaching te bespreken.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak