fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#22 De planning modus

By 30 maart 2019augustus 31st, 2021One Comment

Slimmer plannen voor meer rust

Het is verleidelijk om elke dag als een dolle te beginnen met werken. Snel de todo lijst aanvallen. Maar dit is een beetje als snel breien voor de wol op is. Voordat je het weet is de dag voorbij en de wol op. Vaak heb je dan een onderbroek in plaats van een sok gebreid. Het plannen en inschatten van werk vergt een ander state of mind dan het uitvoeren: de planning modus. Het plannen is vaak moeilijker dan het werk zelf. Daarom zijn we geneigd om altijd te beginnen met de simpele doe klusjes in plaats van planning. Stop met verspillen van tijd en begin met slimmer plannen.

Beginnen met de planning modus

  • Maak een globale dag indeling. Leg deze vast in je agenda.
  • Begin klein en giet niet alles meteen in beton met een planning voor maanden vooruit.
  • Begin niet aan een taak voor je vast hebt gesteld hoe lang deze gaat duren. Dit dwingt je om werk goed in te schatten.
  • Begin in de ochtend en eindig aan het eind van de dag in de planning modus.
  • Als er rook uit je oren komt op een dag ga zitten en ga over naar de planning modus. Blijf hier in tot dat je weer overzicht hebt.
  • Onthoud de zin: Planning is bringing the future into the present (Alan Lakein). Als ik geen zin heb om te plannen geeft het bevestiging dat ik zelf de meeste invloed heb over mijn toekomst.

Achtergrond bij de planning modus

Plannen is hard werken voor je brein daarom doen we het niet graag. Het levert per definitie geen direct genot op. Het gaat namelijke over hoe je werk moet indelen. Hierbij moet je omgaan met onzekerheden en aannames. Liever willen we werken makkelijke taken die duidelijk zijn. Juist hierdoor wordt het belang zichtbaar van het opknippen van grote projecten in makkelijke kleine stapjes. Als je dit om een rijtje hebt is het alleen nog uitvoeren.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak