fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

De kunst van het nee zeggen tegen jezelf en wat je daarvoor terug krijgt

By 6 januari 2014augustus 31st, 2021One Comment

nee“Nee” zeggen tegen anderen is moeilijk. Maar nog moeilijker is het om “nee” tegen jezelf te zeggen. We willen onbewust alles tegelijk en kunnen daarom slecht “nee” zeggen als we de keuze krijgen of we iets wél of niet moeten doen. Om een voorbeeld te geven, ik had me voorgenomen om vanavond een stukje te schrijven. Op het moment dat ik daarmee wil beginnen krijg ik een nieuwsbrief met leuke aanbiedingen en heb ik de neiging om te kijken of er nog wat leuks tussenzit, maar ik heb “nee” tegen mezelf gezegd. Uiteindelijk ben ik tevreden met deze keuze, het schrijven geeft me voldoening en was mijn doel voor de avond.

Er is een drietal goede redenen om wat vaker “nee” tegen jezelf te zeggen.

1. “Nee” zeggen voorkomt keuze-stress

Onbewust geven de vele keuzes die je voorhanden hebt een gestrest gevoel, zogenaamde keuze-stress. We kunnen niet goed omgaan met alle overdaad aan keuzes die we hebben. Keuze stress wordt mede veroorzaakt doordat je niet helder voor jezelf hebt wat je doel is. Als je doel helder is wordt de keuze ook vaak helder. Zeg dus “nee” tegen keuze stress door vooraf te bedenken wat je doel is.

2. Zeg “nee” tegen de vele keuzes die je opgedrongen worden

Met alle impulsen die je via de media en je eigen device op een dag binnen krijgt zoals een reclame om iets te kopen, een aankondiging om een programma op tv bekijken of een e-mail nieuwsbrief die je uitnodigt om een artikel te lezen, is het verleidelijk om overal in mee te gaan zonder dat je een bewuste keuze maakt. Achteraf realiseer je vaak dat je keuze niet zo handig was en dat je “nee” had moeten zeggen tegen een verleiding. Dat is dubbel jammer want dan ben je ook nog de tijd die je er aan besteed hebt kwijt en je ben niet tevreden over hetgeen je gedaan hebt. Zeg dus “nee” tegen keuzes die je opgedrongen worden zonder dat je er om gevraagd hebt.

3. Door “nee” te zeggen breng je focus aan

Maar er is nog een goede reden om wat vaker “nee” tegen jezelf te zeggen. Door vaker “nee” te zeggen zal je uiteindelijk minder tegelijk gaan doen. Als je veel dingen tegelijk doet merk je dat je dingen half doet. Tijdens het doen van een activiteit ben je in je hoofd bezig met wat je eigenlijk ook zou willen doen. Daar word je niet gelukkig van. Als je geconcentreerd aan een taak werkt zul je merken dat je daardoor een voldaan gevoel ervaart.

De juiste keuze voelen

Als je een keuze moet maken waarbij je twijfelt dan is er een mooie manier om de juistheid van je keuze te testen door een paar keer rustige te ademen. Denk vervolgens aan beide opties die je voor ogen hebt. Als je een goede voorstelling kan maken van de opties die je voor ogen hebt zul je merken dat je lichaam zich ontspant bij de juiste keuze. Daarbij voel je hoe je middenrif zakt doordat je ontspannen wordt. Dit gaat vooral op bij keuzes waarbij je vooraf vast hebt gesteld wat je doel is.

Enkele tips om bewust “nee” te zeggen:

  • Zeg eens bewust “nee” tegen elke impuls die voorbij komt en kijk wat er over blijft
  • Bedenk bij elke keuze wat je achterliggende doel is
  • Denk bij het maken van een keuze aan de lange termijn, dit voorkomt dat je al te impulsief keuzes maakt
  • Vaak zijn we geneigd om te denken dat we iets te missen als we geen “ja”, bedenk in dit soort gevallen dan ook wat je mist als je “ja” zegt
Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

One Comment

× Maak een belafspraak