fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

6 tips die er voor zorgen dat je goede voornemens dit jaar wel slagen

By 29 december 2013augustus 31st, 2021No Comments

goede-voornemensZenhabits gaat over het veranderen van je bestaande gewoonten, dus een paar gouden tips voor het succesvol inpassen van je nieuwe voornemens mogen niet ontbreken.

Veel mensen hebben elk jaar dezelfde goede voornemens, omdat het bijna niemand lukt om de voornemens daadwerkelijk vol te houden. Met de onderstaande tips kan je ervoor zorgen dat het je dit jaar wel lukt:

1. Denk goed na over je motivatie achter je goede voornemens
Vaak worden voornemens verzonnen in een opwelling, hierdoor heb je vast nog niet echt goed nagedacht over je voornemens. Daarbij heb je waarschijnlijk je doel niet helder voor ogen. Als het dan lastig wordt om je voornemen door te zetten zul je snel je motivatie verliezen doordat je niet weet wat je doel is. Denk dus goed na over het doel achter je voornemen en je motivatie om dat doel te bereiken.

2. Maak tijd vrij voor goede voornemens
Het inpassen van veel voornemens kost tijd. Als je meer wil gaan sporten zul je tijd moeten vrijmaken. Deze tijd zal ten koste gaan van andere dingen, zoals voor de televisie zitten. Als je dit niet van tevoren goed kan plannen zullen je voornemens er bij inschieten.

3. Wees zo concreet mogelijk bij het formuleren van je voornemens
Veel voornemens worden losjes gefornuleerd. Hierdoor kan je voor jezelf niet objectief vaststellen wanneer je voldoet aan je voornemen. Het geeft voldoening als je voldoet aan je eigen voornemen. Als je meer wil gaan sporten zul je moeten vaststellen hoe vaak per week je wil gaan sporten en hoelang. Wees dus zo concreet mogelijk bij het formuleren van je voornemen en bedenk waneer je voldoet aan je eigen voornemen.

4. Maak je voornemens niet te groot
Het is verleidelijk om een groot voornemen te formuleren dat erg veel van jezelf vergt. Bijvoorbeeld het voornemen om een marathon te gaan gaan lopen. Dit klinkt natuurlijk erg goed als je het hardop formuleert voor bekenden, maar het is te veeleisend ten opzichte van jezelf. De kans dat dit echt gaat lukken zal dan niet groot zijn omdat je teveel wilt. Wellicht is het beter om wat kleiner te beginnen, zoals twee keer per week een uur hardlopen.

5. Vertel je goede voornemens aan bekenden
Als je goede voornemens hebt en je wil dat anderen je steunen dan helpt het door je goede voornemen te vertellen aan anderen die positief zijn ten aanzien van je voornemen. Hierdoor ontstaat er sociale druk om je voornemen ten uitvoer te brengen. Als het lastig is om je voornemens door te zetten kunnen anderen je steunen.

6. Geniet van de uitdaging
Last but not least, geniet van de uitdaging. Het is van belang dat je een positieve mindset hebt ten aanzien van je voornemen. Zie je voornemen dus als een gezonde uitdaging, waarbij je ook kan genieten op weg naar je doel. Als je een concreet voornemen hebt geformuleerd dat weet je ook wanneer je voldoet aan je voornemen, hiervan kan je bewust genieten door jezelf te belonen. Als je niet geniet van het uitvoeren van je voornemen zal je het niet op kunnen brengen.

Als je deze tips ter harte neemt heb je een grote kans dat jouw voornemens dit jaar gaan slagen. Wil je tips wil ontvangen voor het volhouden van je goede voornemens? Meld je dan aan voor de e-mail service. Heel veel succes met je goede voornemens!

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak