fbpx Skip to main content
Productiviteit

Alternatieve strategieën bij vervelende schoonmaakklusjes in huis

Geen fijn weekendgevoel

Het is alweer vrijdag, een leuk weekend staat voor de deur. Even niks aan mijn hoofd. Alhoewel.. het huis ‘moet schoon’. Alleen de gedachte al aan een paar uur schoonmaken bederft de weekend vreugde. Geen zin in. Maar het moet wel gebeuren. Alleen de onderhandeling met mezelf over wanneer ik de WC ga schoonmaken kost een berg energie. Dat resulteert in uitstelgedrag en op zondagavond geïrriteerd nog even de WC snel schrobben. Sinds ik het schoonmaken heb opgedeeld in kleine klussen over verschillende dagen gaat het veel makkelijker.

Laag dopamine klus

Schoonmaken is voor mij een ‘laag dopamine klus’, weinig belonend en ultiem saai. Het stemmetje in mijn hoofd heeft 1000 smoezen paraat om er niet aan te beginnen. Hoe langer het duurt, hoe meer ik er tegenop zie. Een strategie die voor mij werkt is om het de klus op te delen in kleine klussen die minder lang duren. Dat brengt met zich mee dat ik wel een vast schema moet verzinnen voor deze kleine klussen. De overhead van het plannen is dus iets hoger, maar het ongemak en uitstelgedrag is een stuk minder dan bij een grote lange saaie klus. Netto is dit voor mij voordeliger.

Schema

Aangezien ik werk met een handige takenmanager als Todoist heb ik hier ook mijn schoonmaakklussen in gezet. Dit heeft als voordeel dat ik niet in mijn hoofd de onderhandeling hoef aan te gaan wanneer ik de schoonmaakklusjes aanpak. Verder krijg ik wel een dopamine momentje als ik een klusje mag afvinken, wat het makkelijker maakt om er aan te beginnen. Als ik het klusje op een andere dag wil doen, maar dan moet ik wel even bepalen op welke dag.

Mijn favoriete schema

  • Zaterdagochtend: stofzuigen en stof afnemen + Was draaien
  • Zondag: douche + WC schoonmaken
  • Maandag: was opvouwen
  • Donderdag: keuken schoonmaken

Alternatieve strategieën ontwikkelen

De klusjes in huis vormen een mooie metafoor voor mijn klussen op werk. Ook daar zijn veel laagdopamine klussen waar ik eindeloos omheen uitstel. Door te experimenteren met verschillende strategieën bij deze klussen maak je er een spel van om deze toch makkelijk gedaan te krijgen. Tevens leer je jezelf kennen door gedachten op te merken tijdens het uitstellen- en uitvoeren van deze functies.

Heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van alternatieve strategieën om uitstelgedrag te gaan?
Plan dan nu een belafspraak op voor online coaching.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak