fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Te veel nieuws is slecht voor je

By 16 december 2013augustus 31st, 20213 Comments

nieuws-verslavingHet nieuws is overal en altijd en ik volgde het nieuws zeer actief. Je hebt overal de gelegenheid om even het nieuws te volgen. Tijdens het werk even op nu.nl kijken, op je telefoon via de nos.nl app of op de iPad vanaf de bank. Ik had dus de gewoonte om meerdere malen per uur te “checken” of er nog nieuws was. Ik vond mezelf niet echt een nieuwsjunk, dat hangt natuurlijk nogal af van je definitie. Maar ik ben afgekickt.

Nieuws is suiker voor de geest

Het consumeren van nieuws is eigenlijk ook een soort verslaving. Elke keer dat je het nieuws checkt bevredig je daarmee een kort een snel opkomende behoefte waarna je hersenen een prettige beloning krijgen voor deze impuls. Als je even snel het nieuws checkt ben je vaak onbewust kortstondig gevlucht uit de handeling waar je mee bezig bent, niet zelden is dat een lastige taak waarbij je wat afleiding zoekt. In dit artikel in The Guardian staat een mooie beschrijving van de neveneffecten van overmatige nieuwsconsumptie: nieuws misleidt, nieuws is irrelevant, nieuws heeft geen verklarende waarde, nieuws is giftig voor je lichaam, nieuws vergroot cognitieve fouten, nieuws remt het denken, nieuws werkt als een drugs, nieuws verspilt je tijd, nieuws maakt passief en nieuws vermindert creativiteit.

Overload van nieuws

Met alle media om ons heen is er veel nieuws dat op je afkomt. Het vormt een overload van informatie als je al het nieuws tot je neemt. Veel nieuws wordt gebracht om telkens weer wat nieuws te brengen. Dat klinkt logisch, maar als je er wat langer over nadenk is dat het niet. Ook is het nieuwsgehalte op veel media zoals nu.nl is ver te zoeken. De berichten zijn voorzien van titels als “7 op de 10 Nederlanders zijn verslaafd aan nieuws” met als doel om de lezer het bericht te laten lezen. Bij dit soort berichten ontbreekt de wetenschappelijke onderbouwing. Zinloos tijdverdrijf dus, de berichten zijn gemaakt om advertenties te verkopen.

Dus als je zuinig wilt zijn op je tijd is het slim om nieuws bewust te consumeren.

Enkele tips voor bewust gebruik van nieuws:

  • Verwijder nieuwsapps van je telefoon. De Teletekst app is een prima app om alleen no nonsens nieuws tot je te nemen
  • Check het nieuws op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld ’s ochtends of tussen de middag
  • Bepaal vooraf hoeveel tijd je wil spenderen aan het online doornemen van nieuws, hierdoor voorkom je dat je eindeloos doorklikt naar andere berichten
  • Wees je bewust van de aandrang om je aandacht tijdens het uitvoeren van een moeilijke taak te verliezen in het checken van het nieuws
  • Beperk je krantenabonnement tot een weekend abonnement, wanneer je tijd hebt om bewust eens een extra katern te lezen
  • Lees selectief het nieuws en bepaal wat je zelf wel en niet wil lezen
  • Merk het gevoel op de je iets mist als je het nieuws niet volgt, je mist vooral je oude gewoonte
  • Probeer eens een dag geen nieuws tot je te nemen en merk op wat je verslavingsverschijnselen zijn, als de wereld dan toch echt vergaat dan merk je het wel!

 

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak