fbpx Skip to main content
ProductiviteitSporten

Vier tips om je mentale instelling bij het hardlopen te verbeteren

By 16 februari 2015augustus 31st, 20212 Comments

8wAj4Vandaag liep ik voor het eerst dit jaar een rondje van 10 Km. Er stond een mooi lente zonnetje en het ging heerlijk. Dat is wel een ander geweest, ik ben geen duursporter in hart en nieren, vroeger was een rondje hardlopen een kwelling. Vier tips om jezelf aan een degelijke hardlooproutine te helpen.

Koop een paar goede hippe loopschoenen

Dat klinkt een beetje makkelijk, maar het werkt zo merkte ik onlangs weer. Ik had een paar degelijke zwarte Nike Pegasus schoenen, niet zo veel mis mee, maar een beetje stoffig. Nu heb ik een paar nieuwe flitsende Nike’s gekocht waarvan de vering duidelijk veel beter is. Ik merk dat ik tijdens een rondje mezelf makkelijker meet met snelle lopers in een strakke outfit. Een beetje een placebo-achtig effect voor de korte termijn, maar alles voor het goede doel.

Groet je medelopers

Ik probeer iedereen die ik tegenkom te groeten met een vrolijk ‘”hey!” Niet iedereen hoort het want veel mensen lopen tegenwoordig met een koptelefoon, maar het blijft leuk. Het geeft jezelf een goed gevoel om iemand te begroeten en je verbonden te voelen via de gezonde hardloopconnectie. Bedenk ook wat er met jou zou gebeuren als iemand je vrolijk begroet, dat is toch prettig.

Gebruik een app

De voordelen van apps tijdens het sporten beginnen zo langzamerhand duidelijk te worden. Een app is leuk om je tijden bij te houden en om te zien of je steeds sneller kan lopen tijdens hetzelfde rondje. Tevens is het leuk om een app te gebruiken die je vrienden ook gebruiken zodat je elkaar wat kuddo’s kan geven voor een rondje door de regen of een snelle tijd. Of elkaar een te pushen door sneller of vaker te lopen dan je vrienden, in het begin is dat wat onwennig, maar het werkt. Afgunst kweekt ambitie zullen we maar zeggen. Ik gebruik een eenvoudig Garmin hardloop klokkie dat mijn tijden automatisch doorzet naar Strava.

Leer goed ademhalen

Last but not least de beste tip die je helpt om makkelijker en sneller te lopen: doe ademhalingsoefeningen en/of leer mediteren. Door een rustige ademhaling tijdens een rusttoestand te ontwikkelen zul je ook tijdens sporten, waar je snel ademt veel efficiënter met energie omgaan. Zonder enige vorm van onderbouwing denk ik dat ik hierdoor 10% sneller loop, kijk als je meer over dit effect wil weten eens op www.sportrusten.nl. Als je leert mediteren zal ook je mentale instelling, belangrijk wanneer het loodje zwaar wordt, verbeteren. Wederom zonder enige wetenschappelijke onderbouwing denk ik dat mijn mentale instelling hierdoor 20% beter is geworden (ja ik moest van ver komen). Niet in de laatste plaats mijn instelling om de deur uit te gaan, ook als ik eens wat minder zin heb. Wil je ook gebruik maken van dit geheime wapen, doe dan mee met de 30 day challenge: elke dag 10 minuten mediteren.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak