fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteitSporten

#126 Stoppen met vluchten uit het moment

By 11 februari 2021augustus 31st, 2021No Comments

Weg hier

vluchtgedrag

Ik wil beginnen aan een setje pittige bankdrukoefeningen. Mijn gedachten schieten alle kanten op. Mijn kantoorbrein ziet op tegen het ongemak dat komen gaat. En daarna ook nog een serie squads. Blèh geen zin meer. Denken is een oplossing om weg te vluchten uit het moment. Als je daar mee ophoudt blijft er één ding over: In het moment blijven. Niet vluchten. Best moeilijk wat er is altijd wel een konijnenhol waar je gedachten in kunnen rennen. Door in het moment te blijven merk je dat je weerstand aan kan en helemaal niet weg hoeft. Ook handig voor andere situaties waar ik meestal voor weg ren.

In het moment blijven bij weerstand

  • Begin met het trainen van aandacht voor je gedachten en je gevoel.
  • Zoek de milliseconde op voordat je aan een moeilijke klus moet beginnen. (Nen = het kleinste moment van zuivere aandacht dat bewust stuurbaar is)
  • Laat jezelf niet vluchten in gedachten aan iets anders.
  • Blijf rustig bij je taak en ga rustig verder.

Achtergrond bij vluchtgedrag

Het oudste deel van je brein is ontwikkeld voor het behalen van quick wins. Alles wat inspanning kost geeft weerstand in de vorm van saboterende gedachten. Een prima mechanisme als je jager en verzamelaar bent. Maar niet als je gedrag uitvoert om er op de lange termijn beter van te worden. Je brein is dan een geweldige drama queen en wil je terug brengen naar een comfortabele omgeving. Het vluchten in gedachten is een reflex om niet bij het ongemak van het moment te zijn. Door je brein op te voeden kan je leren om hier rustig onder te blijven en je voorgenomen gedrag gewoon uit te voeren.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak