fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#96 Stoppen met Bingescrolling

By 27 oktober 2020augustus 31st, 2021No Comments

Bingscrolling is een zwarte gat voor je tijd

bingescrolling

Ik probeer Social Media vooral functioneel te gebruiken. Als ik iets wil posten op Facebook, Insta of LinkedIn word ik binnen een fractie van een seconde meegesleurd in een timeline. Gevolg: bingescrolling, ik scroll eindeloze tijdlijnen en raak niet eindeloze tijd kwijt. Als je de Social Dilemma hebt gekeken snap je dat iemand anders aan de andere kant van de wereld daar schatrijk van wordt. Huh?! iemand anders wordt schatrijk van mijn zwarte gat waar tijd in gaat..? Ja, bizar. Met een simpele fix kan je wél aSociale Media gebruiken maar word je niet overweldigd.

Gedragsinterventies tegen Bingescrolling

  • Voor de webversies van Twitter een Facebook installeer een Newsfeed Erradicator (mooi woord..) die verbergt de tijdlijn. Nu zie je even geen tijdlijn. Desgewenst kun je deze nu weer aan zetten. Even wennen maar de bingescroll impuls is weg doordat deze default uit staat. Er staan nu een leuke quote die je meer oplevert dan 1 uur bingescrollen.
  • Voor een LinkedIn newsfeed verslaving: installeer de Feed Blocker deze verwijdert de feeds. Met een makkelijk knopje bereikbaar via de plugin dock zet je de feeds aan- en uit.
  • Voor de telefoon apps van Facebook, Insta en zelfs ook Whatsapp: geef jezelf een dagelijkse limiet per App. Voor de iPhone gebruik Screentime App limits. Voor Android gebruik Digitaal Welzijn en stel een limiet in per App.

Achtergrond bij Bingscrolling

Ons brein is niet gemaakt om verleiding te weerstaan. Zelfcontrole is dus een ding. Bingescrolling is suiker voor je brein. Het kost mentale energie om prikkels te weerstaan én het kost veel tijd wanneer je afgeleid raakt van hetgeen je eigenlijk wilde doen als je een willekeurige aSocial Media app opent. Door je digitale omgeving zo in te richten dat je triggers weghaalt bespaar je tijd en energie. Als je denkt dat het allemaal wel mee valt, check dan even je schermtijd van de afgelopen week en huiver. Niet zelden kom ik studenten tegen met meer dan 6 uur schermtijd per dag die tegelijk klagen dat ze het zo ‘druk’ hebben. Als The Zuck (169 berichten, hij eet zijn eigen hondenvoer niet..) écht het beste met iedereen zou voorhebben zou hij default alle timelines niet scrollbaar maken.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak