fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#53 Starten met de drie seconden regel

By 27 april 2020augustus 31st, 20212 Comments

Starten met de drie seconden regel

Staan alle vervelende klusjes nog op je todo lijst aan het eind van de dag? Dan is het waarschijnlijk niet gelukt om er mee te beginnen. Want als je begint stel je stoppen ook vaak uit het maak je het af. Bij de eerste gedachte aan het beginnen met iets vervelends begint je brein met een plan B: eerst nog even mail checken, eerst nog even het nieuws checken. Je eerste momentum (je gedachte aan beginnen was eerder..) wordt gesaboteerd door het aapje in je hoofd dat zich niet wil schikken bij jouw voornemen. Lees verder hoe je kan leren starten met starten.

Beginnen met de seconden regel starten

  • Wees je bewust van de eerste paar seconden van onderhandeling dan kun je sneller zijn dan het aapje.
  • Tel af in je hoofd: 3,2,1 Go! (tellen kost mentale inspanning waardoor het aapje stilvalt).
  • Gevorderd: Neem elke dag één klus waar je tegenop ziet. 3,2,1 Go.
  • Pro: Zoek klusjes op die in het donkerste kamertje in je brein zitten. De belasting formulieren, het schoonmaken van de WC. 3,2,1 Go

Achtergrond bij starten

Het feit dat we eindeloos veel keuzes hebben maakt het ook mogelijk om eindeloos uit te stellen door andere dingen te kiezen. Het weerstaan van verleiding is moeilijker dan gewoon beginnen met een simpel klusje. De ontwikkeling van ons brein maakt het mogelijk dat cognitieve functies op het moment suprême een onderhandeling starten waar je niet meer uit komt. Door snel in te grijpen kan je trainen om je voornemen meer robuust te maken waardoor je leer te starten. Als je start lukt het vaak ook prima om iets af te maken.

Wat doe jij om het aapje in je hoofd te overrulen?
Laat het weten in de comments!

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak