fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#160 Starten met een timebox

By 19 juni 2021augustus 31st, 2021No Comments
timebox

Vage afspraak met jezelf

Ik heb redelijk geslapen maar voel me toch niet helemaal topfit. Als ik ‘gewoon’ maar begin met schrijven van deze blog wil het niet echt vlotten. Ik check even het sportnieuws tussendoor. Dan Whatsapp checken. De afspraak met mezelf is niet helemaal helder: Ja, ik begin met schrijven, maar geen idee wanneer het ‘af’ is. Door mezelf een uitdaging te geven met een timebox waarin ik een blog af wil maken gaat het opeens veel sneller. Ik wil binnen de timebox klaar zijn, zodat ik tijd overhoud voor andere leuke dingen. Als je niet oppast werk je eigenlijk de hele dag volgens de wet van Parkinson. Dan smeer je het werk lekker uit over de hele dag. Zonde van je effectiviteit. Een timebox helpt om jezelf een impuls te geven om gefocust te werken. Begin simpel met uitdagingen voor jezelf te maken.

Starten met timebox

  • Bepaal hoeveel werk je wil proberen te doen in een bepaalde timebox. Kies bij voorkeur een taak die niet te lang duurt (< 20 min).
  • Zet een timer voor je timebox die terug telt zodat je ziet hoeveel minuten je nog hebt. De nieuwe Pomodoro timer van Francesco Cirillo werkt prima.
  • Hou focus en probeer je werk af te ronden in de timbox.
  • Evalueer aan het eind van de timbox of je goed zat. Voordeel: je leert per timebox beter inschatten hoeveel werk je gedaan krijgt.

Achtergrond bij Timboxen

Veel mensen die ik in trainingen tegenkom zeggen. Ik heb een deadline nodig anders gebeurt er niks. Als je dat van jezelf weet. Zorg dan voor meerdere kleine deadlines die zorgen dat je werktempo aan het begin hoger ligt. In plaats van veel stress vlak voor een grote deadline opbouwen. Timeboxen is een mooie manier om jezelf rustig naar een hoger nivo te tillen zonder dat je daar externe druk voor nodig hebt. Op de lange termijn veel gezonder én je houdt veel tijd over voor andere leuke dingen die nog leuker zijn dan het schrijven van een blog 😉 Deze blogpost koste 40 minuten, twee pododoro’s.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak