fbpx Skip to main content
ProductiviteitSporten

Starten met een fitness routine

By 23 april 2014augustus 31st, 2021No Comments

dumbbell

Ik heb het onderwerp van deze blogpost al lang op mijn todo lijstje staan. Het starten met een simpele fitness routine, maar ik kom er maar niet aan toe. Er lijkt altijd wel een beter onderwerp te zijn voor een blogpost. Een typisch geval van uitstelgedrag. Het uitstellen komt in dit geval voort uit het feit dat ik wacht op het ideale moment om aan de blogpost te beginnen. Als ik er op ga zitten wachten komt dat moment niet. Dus vooruit met de geit. Rare uitdrukking is eigenlijk. Welke geit?

Ik zou wat krachttraining willen doen om de spieren in mijn armen en schouders wat sterker te maken. Als echte kantoortijger zit ik vaak de hele dag en dat is niet altijd even gezond voor de armen, rug en de schouders. Ik loop hard en fiets veel, maar dat werkt niet voor de fitheid van je bovenlichaam. Om een gewoonte op te starten zal ik moeten bedenken, hoe, wat, waar en wanneer ik deze oefeningen wil doen. Deze vragen blijven vaag, en als ik ze niet beantwoord het lastig om te bedenken hoe te beginnen.

Hoe

Laten we beginnen met de ‘hoe’. Het trainen van spieren kan met gewichten, even een inkoppertje om mee te beginnen. Hiervoor heb je een halter, of hoe heet zo’n ding, nodig. Toevallig heb ik nog zo’n ding liggen, die heb ik ooit gekocht in een vlaag van sportaankopen. Deze is vast niet goed genoeg denk ik zelf, maar dat mag geen excuus zijn om nu niet te beginnen.

Wat

Dan het ‘wat’. Hiervoor moet ik toch echt even internet op. Ik schrijf deze post eerst in een kladblok zodat ik niet afgeleid raak door e-mail of andere zaken die op internet rondslingeren wachtend om mijn tijd op te eten. Na wat zoekwerk kom ik vervolgens op www.dumbelloefeningen.nl (pas op stockart alert), daar staan wat oefeningen voor biceps, triceps, schouders en borst. Dumbbells ja zo heten die dingen. Talk the talk. Deze site heeft mooie affiliate links naar andere sites waar je nieuwe dumbbells kan open. Zal ik een mooi setje kopen? Toch maar niet. Eerst maar zorgen dat de routine werkt.

Waar

Waar ga ik dit doen? Ik voel me niet thuis in de sportschool tussen de zwetende en geurende Hammies Halter. Deze sportscholen bestaan trouwens bij de gratie van mensen die een fitness abonnement aanschaffen en vervolgens afhaken. Waarom trapt iedereen hier in? Dus dan maar thuis beginnen. Boven op zolder heb ik een prima ruimte waar ik een dumbbell kan laten slingeren.

Wanneer

De oefeningen moet in mijn schema passen met een vaste routine en ook niet al te veel tijd kosten. Ik ga voor drie keer in de week gedurende 10-15 minuten. Dat is op lange termijn een routine die denk te kunnen vasthouden. ‘S ochtends na het mediteren lijkt een goed tijdstip. Dan is de kans het kleinst dat de oefening er gedurende de dag bij inschiet. Ik plan de oefening in op vaste dagen.

Zo, het plan is gemaakt met zo min mogelijk afhankelijkheden of belemmeringen. Nu dan maar aan de slag.

De eerste keer

Tijdens het doen van de oefeningen voor de eerste keer komen de ondermijnende gedachten één voor één langs.

Ik vraag me af of ik de oefeningen wel goed doe. Bij verkeerd oefenen kunnen de oefeningen vast slecht zijn voor je rug.

Niet alle oefeningen lukken met hetzelfde gewicht dat nu op de dumbbell hangt, een lousy 1,5 KG, misschien moet ik toch maar andere dumbbells bestellen.

Mijn schouder kraakt. Ik heb ooit een keer mijn sleutelbeen gebroken tijdens het voetballen. Zit dat wel helemaal lekker?

Kortom mijn gedachten proberen mijn motivatie op te eten. Maar door ze op te merken en door te gaan gaan ze vanzelf weer weg. Niet alles werkt ideaal, maar elke keer dat ik de oefeningen doe heb ik de kans om ze beter te maken. En nu volhouden!

 

 

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak