fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Hoe werken gedachten met een slechte afloopverwachting

By 17 december 2014augustus 31st, 2021One Comment

Vanochtend werd ik wakker en toen ik mijn mobiel aan deed zag ik dat ik een oproep gemist had van een onbekend nummer. De oproep was om 5:38 vannacht, een vreemde tijd voor een belletje. In eerste instantie schonk ik er niet zo veel aandacht aan. Maar na een paar minuten begon ik me af te vragen wie er nu precies gebeld had. En als je daar aan begint kun je ook niet meer stoppen..

Van kwaad tot erger

In het begin dacht ik aan een iemand die een verkeerd nummer had gedraaid. Dat kan gebeuren. Of het was een vriend wiens nummer ik niet in mijn telefoon had staan die mij belde na een heel gek avondje stappen. Gaandeweg werden de gedachten negatiever. Het zou ook kunnen dat er iemand was in nood die mij probeerde te bellen..

Met deze gedachten in het hoofd belde ik toch maar even terug. De telefoon werd opgenomen door de beveiliging van mijn kantoor die melde dat er een alarmmelding was geweest. Waarschijnlijk niets ernstigs. Gelukkig maar.

Slechte afloopverwachting

Het is raar om te merken hoe onze gedachten soms snel met iets aan de haal kunnen gaan en van iets relatief onschuldig iets ernstigs kunnen maken. In dit geval speelde een overdreven grote kans op een slechte afloop een grote rol. De zogenaamde slechte afloopverwachting.

Wat kun je doen als een slechte afloop verwachting mee speelt:

  • Handelen om de slechte afloopverwachting te ontkrachten. In mijn geval was dat de telefoon pakken en het nummer bellen of even te checken wat er aan de hand is. Dit bleek een goede strategie, nadat ik wist wie er gebeld had was de onzekerheid hierover verdwenen.
  • Het bewust opmerken van de gedachten. Het laten komen en gaan van de gedachten hierover en hier verder niet naar handelen. Na verloop van tijd zullen andere gedachten het ook weer overnemen.
  • De slechte afloopverwachting proberen te rationaliseren. Door te proberen te bedenken waar het telefoontje vandaan kwam zou je een conclusie kunnen trekken. Maar dit leidde in dit geval nergens toe. Zoals vaker bouwsels van gedachten nergens toe leiden. Het risico dat je over iets kleins gaat ‘malen’ is groot.
  • Het bagatelliseren van de kans op een slechte afloop. Dit lijkt niet zo’n goede strategie alles wat je probeert weg te stoppen komt zeker weer terug.

Het is niet zo dat je in elke situatie dezelfde strategie kan toepassen. De kunst is om de ruimte te creƫren om een keus te maken die passend is bij de signalen die je opmerkt, in mijn geval een onrustig gevoel.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

One Comment

× Maak een belafspraak