fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Haal de juiste sleur in je leven!

By 3 oktober 2013augustus 31st, 2021No Comments

RoutineIk zag een poster van Quest op het station hangen met daarop de pakkende tekst “Jouw leven bestaat voor 95% uit routine”. Het verhaal gaat over sleur. Voor velen wellicht een angstbeeld dezer dagen. Maar volgens het artikel is een zekere mate van sleur juist goed voor de mens doordat je er stabiel en evenwichtig van wordt. Ik realiseerde me ineens dat dit inzicht in de verdeling van je tijd heel belangrijk is voor je eigen vermogen om je te ontwikkelen en te veranderen.

95% routine

Laten we eerst eens kijken naar die 95% routine. Die bestaat uit dagelijkse bezigheden. Op volgorde van groot naar klein wat betreft tijdsbesteding zullen die zijn: slapen, werken, tv kijken, eten en zo verder. Hoe effectief je bent in deze 95% is in grote mate afhankelijk van hoe je deze routinematige gewoonten indeelt en hoe efficiënt je ze uitvoert. Laat ik alvast verklappen dat ik doelloos tv kijken heb geschrapt, dat scheelt toch al weer 2,5 uur per dag ten opzichte van de gemiddelde Nederlander. Je kan dus tijd winnen bij deze routinematige gewoonten door te schrappen en keuzes te maken wat je wel- en wat je niet wil doen. Je kan leren om slechte gewoonten af te leren. Aan de andere kant kan je gewoonten toevoegen aan deze 95% routine door er bewust mee om te gaan. Nieuwe gewoonten kan je aanleren door goed na te denken hoe je ze kan inpassen in de dagelijkse routine. Meer sporten en gezonder eten komen er vaak niet van omdat we er geen tijd voor lijken te hebben. Die tijd is er er wel als we slimmer en bewuster omgaan met bestaande routines en onszelf een zekere discipline kunnen opleggen om nieuwe gewoonten aan te leren en door te zetten.

5% niet routine

Er is ook nog een intrigerende 5% tijd die nu nog niet tot je routine behoren. Als je je leven wil veranderen of verbeteren zit hier een deel van de “magic”. Veel dingen die nu niet tot mijn routine horen wil ik mezelf graag kunnen aanleren. Bij mij zijn dat dingen die ik nu af en toe doe, maar die ik eigenlijk verder onder de knie wil krijgen omdat ze me iets nieuws opleveren en me veel nieuwe energie brengen. Ik denk aan makkelijker opstaan, geconcentreerd werken en minder tijd verspillen aan nutteloze dingen. Ik denk er vaak over na wat er allemaal wel niet beter kan in mijn leven. Maar het lukt vaak niet om nieuwe gewoonten in mijn dagelijkse routine te krijgen. Daar zit een uitdaging. Als ik kan leren hoe ik dingen vanuit mijn niet-vaste-routine-deel in mijn vaste-routine-deel kan krijgen zijn de mogelijkheden onbegrensd.

Zen habits

Persoonlijke successen zullen voortvloeien uit investeringen in je routines. Topprestaties zijn geen toeval en vergen uitgekiende gewoonten, zogenaamde Zen habits, die je jarenlang toepast . Aan de ander kant levert sleur in de vorm van nutteloze gewoonten niks op.  Haal dus de juiste sleur in je leven!

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak