fbpx Skip to main content

Angst om te verliezen

Gisteren was ik aan het tafelvoetballen met twee clubgenoten van het edele Club Foos uit Amsterdam. De heren waren net iets beter dan ik, waardoor goals tegen om mijn oren vlogen. Pijnlijk. Pijnlijk vooral voor mijn ego. Het voelt aan alle kanten slecht om vernederd te worden met een heel leuk spelletje. Ik voel me slecht. Niet zo gek want we zijn allemaal geboren met een onbedwingbare wil om te winnen. Beter gezegd een angst om niet te verliezen. De angst om minder goed te zijn dan een ander. Wat regelrechte kul is als je er rationeel over nadenkt. Maar het zit zo diep in onze genen dat je ego het uitschreeuwt van de pijn. En als er ego dreiging is doe je alles om er onderuit te komen. Door wat rationeler te kijken naar ego dreiging help ik mezelf om minder bang te zijn om te verliezen en om te leren van het moment.

Oefenen met ego dreiging

  • Merk eens op wat je ego tegen je vertelt als je flink verliest. Mediteren is een geweldige manier om het bewustzijn voor je eigen selftalk aan te scherpen.
  • Breng je aandacht naar het idee dat je op dat moment van verliezen aan het leren bent. Je bent aan het groeien door beter om te gaan met ego dreiging.
  • Hoe voelt dat als je daar zo tegenaan kijkt? (bij mij voelt het als vals spelen doordat ik doe alsof het met niks kan schelen dat ik in de pan wordt gehakt).

Ego is the enemy

Ego is the enemy, dit is de titel van een boek van Ryan Holiday. Het boek gaat in op het gedachtegoed dat je ego helpt om je te beschermen, maar dat het ook heel vaak in de weg staat van echte groei. De bescherming door je ego slaat door doordat je ego je houding stuurt naar niet rationeel haatdragend gedrag. Het leren doorzien van de valkuilen van mijn eigen ego levert me heel veel op.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak