fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Een ochtendje naar de nationale gezondheidsbeurs

By 7 februari 2015augustus 31st, 2021No Comments

Gisteren dacht ik doe eens gek. Ik ga naar de nationale gezondheidsbeurs om te kijken wat er op het gebied van mentale gezondheid te vinden is. Verbazingwekkend waar je allemaal gezond van schijnt te kunnen worden.

Superfood

2015-02-06 11.09.17Bij binnenkomst valt meteen op wat hip and happening is in het gezondheidswereldje: superfoods. Bij de verschillende stands kan je lekkere hapjes proberen van de nieuwste superfood innovaties die zo op het oog weinig natuurlijks meer lijken te hebben. De hapjes van de energy bars op basis van Braziliaanse noten waren nog wel smakelijk. Waar het een beetje doorslaat zijn de kunstmatige geprepareerde extracten van groenten en fruit. Een hoogte puntje was de stand waar ze potjes met super geconcentreerde boerenkool verkopen. Dit poeder kan je dan weer stiekem in een groenten shake doen en aan je kind voorschotelen. Crazy.

Stands met ondefinieerbare goedjes

Er zijn ook veel stands te vinden met pillen, smeersels en oliën die goed lijken te zijn tegen stress, vermoeidheid en vage lichamelijke klachten. De wetenschappelijke onderbouwing voert hier vaak niet de boventoon, mooie verkooppraatjes wel. Toch vormen deze middelen voor veel zoekende bezoekers een hoopvolle gedachte waarmee ze gezond kunnen worden en blijven.

Dianetics

travoltaTijdens het slenteren over de beurs kwam ik ook langs een stand waar een bekende naam stond die mij opviel Ron Hubbard. Hé dat is toch de oprichten van de Scientology kerk? Hier was de dianetics methode te vinden. Je kan er een test doen met een zogenaamde e-meter die aangeeft als je spanning voelt bij een bepaald onderwerp waarover een vraag wordt gesteld. Nadat de apparaat gekalibreerd was konden we beginnen. De interviewer vroeg me te denken aan geld. De meter sloeg uit. “Hij zei: zie je wel! Daar zit spanning op!” En zo ging het nog een paar vragen door. Veel spanning dus.. Zo te zien had John Travolta, hiernaast te zien met de e-meter, hier een paar decennia geleden al profijt van.

Zoeken naar oplossingen buiten jezelf

Over het geheel genomen krijg ik de indruk dat veel mensen zich bezig houden met het zoeken naar gezondheid in zaken die buiten zichzelf liggen. Het resultaat van sommige producten zal er zeker zijn, maar de prijs en de procentuele gezondheidswinst van deze producten staat volgens mij in geen verhouding met de positieve effecten die je ervaart als je gezond eet op basis van natuurlijke producten, regelmatig beweegt en gezonde gewoonten aanleert om je stress onder controle te houden. Door te zoeken naar producten verleg je de aandacht bij het zoeken naar oplossingen voor je mogelijke gezondheidsproblemen, zoals te veel stress of vermoeidheidsklachten, buiten jezelf. Terwijl veel oplossingen ontstaan door eens goed naar jezelf en je eigen (slechte) gewoonten te kijken.

Om de nuance te behouden waren er ook een aantal stands met cursussen yoga en workouts die wel als uitgangspunt hebben dat je het zelf moet doen, maar dat aandeel mag wel wat groter.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak