fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#70 Beginnen met convergeren

By 4 juni 2020augustus 31st, 20212 Comments
convergeren

Heb je het gevoel dat je project alleen maar groter aan het worden is? Dan kan het goed zijn dat je aan het divergeren bent. Bij divergeren komen er steeds meer ideeën bij. Bij elke probleem dat je oplost komen er twee nieuwe problemen bij. Voor mensen met een creatief brein is de natuurlijke aanleg om te convergeren. Je wordt enthousiast van elke nieuwe idee. Met als gevolg dat je steeds harder gaat ploeteren om voortgang te houden. Laat staan dat je iets kan afmaken. Door te leren om keuzes te maken kan je dit proces in de hand houden. Lees verder hoe je makkelijke kan starten met convergeren. Convergeren kan je leren ?

Beginnen met convergeren

  • Begin bij het uitvoeren van elke idee met de kleinst mogelijke werkbare oplossing. Dus niet met het uitzoeken van een nieuw CRM maar het bijhouden van een Excel sheetje met 10 klanten.
  • Schrijf elke volgende stap eerst op. Daarmee bevestig je wat je in je hoofd hebt. In plaats van een dag Googelen om alle mogelijke opties naast elkaar te leggen.
  • Zet mooie ideeën op je Backlog voor later.
  • Forceer je zelf om snel keuzes te maken over triviale zaken. Niet alles hoeft schaalbaar te zijn tot in de eeuwigheid 😉
  • Geef jezelf een timebox zo forceer jezelf om snel keuzes te maken.

Achtergrond

Voor mensen met een creatief brein (ADD) voelt het geweldig om helemaal hyped up te raken van een nieuw idee. Er komt dopamine vrij alleen al bij het idee, we willen echter dat er dopamine vrij komt bij het afmaken van een kleine taak. Mijn hoofd stroomt elke dag weer over van de goede ideeën. Geweldig maar soms ook erg vermoeiend. Het is verslavend om elke dag weer een nieuw idee te krijgen en daar achteraan te gaan hollen. Het resultaat is echter dat je geen voorgang boekt. Op niks. Je trekt elke dag een sprintje, maar aan het eind van de dag blijkt dat je sprintje de verkeerde kant op is. Leer om dit energielek te dichten door slim met je creativiteit om te gaan.

Heb jij een andere manier gevonden om je creativiteit te beteugelen, laat het weten in de comments!

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak