fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Als willen verandert in moeten

By 7 oktober 2014augustus 31st, 2021No Comments

Na het verjaardagsfeestje van het eenjarig bestaan van Zen Habits had ik even een kleine terugval in mijn motivatie om elke week een blogpost te schrijven. Dit kwam mede doordat ik van mezelf elke week een blogpost moet schrijven. Als willen ‘moeten’ wordt dan moet je oppassen met je motivatie.

Het doel wordt een doel op zich

Als je jezelf een doel stelt helpt dat om focus aan te brengen in je werkzaamheden. Als ik me tot doel stel om elke week een blogpost te schrijven helpt dat om een zekere regelmaat te ontwikkelen met schrijven. De regelmaat van het schrijven bevalt prima. Maar de laatste paar weken was de magic er even niet, het schrijven lukte even niet en de flow kwam niet. Als ik dan toch te hard probeer om door te zetten wordt het ‘moeten’. En zoals een vriend ooit zei: “Als ik het woordje moeten hoor gaan bij mij de hakken in het zand”.

Tegenzin in het begin overwinnen

Bij veel dingen die een zekere tegenzin opwekken zoals het schrijven is het goed om soms even door te zetten. De tegenzin zit hem vooral in het beginnen, dat kost de grootste moeite. Als ik eenmaal aan de slag bent gaat het makkelijk. Na afloop ervaar ik ook de positieve effecten van het doorzetten. De tegenzin zit hem vooral in het begin, dat is wat anders dat structurele tegenzin die maakt dat er niks uit mijn vingers komt.

Give yourself a break

Door een kleine pauze in te lassen merk ik dat de motivatie langzaam weer terug komt. Door even geen blopost te schrijven merk ik hoezeer ik het waardeer als ik er wel een schrijf. Deze tegenstelling is goed om op te merken. Aan de ene kant streef ik naar een zeker vorm, maar aan de andere kant is het soms goed om deze soms even los te laten.

Tegenzin

En zo is het me veel dingen die we willen doen. Ga je met tegenzin naar je werk? Geef jezelf eens een break en bedenk waar je het ook al weer voor doet. Heb je het gevoel dat je te hard werkt omdat het moet van jezelf? Gun jezelf een break en neem een dagje vrij. Als je dit niet doet wordt de tegenzin alleen maar groter.

Een illustratie moet niet

Ik voorzie mijn blogsposts altijd van een zelfgemaakte illustratie, die ik opmaak in Illustrator. Dat is leuk om te doen, maar wordt soms ook een beetje een “moetje” omdat het nog al wat tijd en aandacht kost. Daarom deze blogpost maar eens zonder illustratie.

Balans

De kunst is om een zekere balans te houden en jezelf niet te hard te pushen. Door af en toe lief te zijn voor jezelf bereik je soms meer dan hard door te zetten. Koester dus je motivatie en beloon jezelf regelmatig zodat je in flow blijft.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak