fbpx Skip to main content
Productiviteit

De confrontatie met de leerkuil

Frustratie en irritatie

leerkuil

Als mijn kids weer eens mopperen op het leren van stomme Franse woordjes leg ik ze uit dat ze in de leerkuil zitten en dat ze even moeten doorzetten. De leerkuil is een moment tijdens het kleren dat je niet meer voor- of achteruit kan. In de leerkuil is het ploeteren tot je weer uitkomt terwijl je het idee hebt dat het nooit gaat lukken. Gisterenavond zat ik in mijn online les om Fins te leren. Mijn energie was merkbaar aan het inzakken. Rond 21:30 kreeg ik een beurt van onze strenge doch rechtvaardige docent. Met een open microfoon in het aanzicht van een aantal medecursisten kreeg ik een black-out. Mijn brein zocht paniekerig naar het antwoordt op een vervoeging. Er kwam niks. Behalve frustratie dan. Gevolgd door boosheid. Wat een k*t les, wat ben ik hier in hemelsnaam aan het doen. Ik zat middenin de leerkuil en maakte weer eens kennis met de faalangst en irritatie die mij vroeger op school vaak dwars zat.

Leerstrategie

Een dagje later kan ik er weer om lachen. Als een boer met kiespijn, dat wel. Toch was dit waar ik naar op zoek was. Een nieuwe uitdaging met iets waar ik geen reet van begrijp. Nu pak ik het huiswerk van volgende week er alvast maar eens bij om wat eerder te beginnen en te zorgen dat ik volgende week beter in vorm ben. Mijn nieuwe strategie wordt om de Pomodoro ook te gaan inzetten bij het leren en routines met flash cards te gebruiken om de drempel voor het herhalen makkelijk te maken.

Ben je op zoek naar een nieuwe leerkuil?
Maak dan een belafspraak om te kijken of online coaching wat voor jou is.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

Leave a Reply

× Vraagje?