fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

7 tips voor een bewuste indeling van je dag

By 16 oktober 2013augustus 31st, 2021One Comment

Ik heb vandaag een zogenaamde papa dag, dat betekent een rustig dagje. Eerst breng ik de kinderen naar school. Er wordt wat getreuzeld door de kinderen en daardoor ben ik toch weer laat en moet ik me haasten om op tijd op school te zijn. Nadat de kinderen tevreden in de klas zitten is er dan eindelijk rust. Ik neem het er eens van en ga een kopje koffie drinken in de Coffeemania. De grote coffee latte smaakt heerlijk. Als ik het lege koffiekopje op het schoteltje zet begint mijn todo lijst voor de dag zich in mijn hoofd te vormen. Dat gaat niet heel gestructureerd. Alles wat ik de afgelopen dagen een paar keer heb bedacht voor deze dag flitst voorbij. Het worden steeds meer todo’s. Het lijkt wel of ik haast heb. Een rustig dagje wordt al snel een haastige dag.

Waarom die haast?

Waar komt deze drang vandaan komt om al die dingen te willen doen. Het lijkt er op dat een volle todo lijst een prettig vooruitzicht geeft. Het afwerken van een lijst geeft een voldaan gevoel en geeft een prettige kick. Zo lijkt het alsof je tevreden kan zijn over je eigen verrichtingen. Daarnaast heeft een afgewerkte todo ook een sociale component, het is prettig om je vrienden te kunnen melden via Facebook wat voor leuks je allemaal gedaan hebt. Aan de andere kant geeft een dag met weinig om handen een zekere onrust in plaats van rust. Stilzitten zijn we verleerd.

Keerzijde

Ergens is het prettig om een zekere mate van productiviteit te ervaren, maar niet zelden slaat we door. Er dienen zich tijdens het verloop van een dag steeds nieuwe dingen aan die we ook nog even willen doen. Hierdoor blijft de todo lijst zich ongemerkt vullen. Tevens twijfelen we aan wat we als eerste willen gaan doen. Aan de andere kant kloppen inschattingen voor de tijd die nodig is om de dingen uit te voeren zelden. Alles duurt altijd langer dan voorzien, waardoor we achterloop achterlopen op het schema dat onbewust in ons hoofd zit. Met als gevolg dat we de dingen constant gehaast doen en zijn er met het hoofd niet bij. Onze gedachten zijn niet zelden al weer bij de volgende activiteit.

Haast geeft stress

Door je te haasten ervaar je een zekere mate van stress. Bij deze stress komen hormonen vrij die maken dat lichaam actief wordt en bijvoorbeeld hard kan lopen en snel kan handelen. Het vrijkomen van deze stresshormonen is een evolutionair voordeel, maar er zit ook een nadeel aan. Het haastige gevoel is “alsof je achterna wordt gezeten door een tijger”. Tevens gaan de stresshormonen maar langzaam weg uit je lichaam als de haast voorbij is. Hierdoor komt het dat als je een haastige dag hebt is je stressniveau constant hoog en je lichaam het standje rust niet kan vinden.

Anders aanpakken

Het kan anders door bewust om te gaan met de indeling van je dag. Ten eerste moet je helder hebben wat je op een dag wil bereiken. Als je doel is om er een rustig dagje van te maken, dan kun je daar naar handelen. Om te beginnen kan je aan het begin van de dag bedenken welke dingen je wél en welke dingen je níet wil doen. Neem niet te veel hooi op je vork, drie substantiële bezigheden zijn al vaak genoeg om je dag te vullen. Het plannen betekent dus dat je keuzes maken voor jezelf en dat je je daar ook aan moet houden. Dat is niet makkelijk als je eigenlijk alles tegelijk wil doen. De indeling van deze activiteiten kan ook anders. In plaats van activiteiten aan elkaar te plakken moet er ook wat tijd tussen zitten. Dat maakt dat je dingen rustig kan doen en er met je aandacht bij bent.

Dat was de theorie nu de praktijk nog.

Tips voor een bewustere indeling van je dag:

  • Bepaal eerst wat je allemaal wél en niet gaat doen, maak keuzes en laat dingen afvallen. Schuif dingen die afvallen door naar een andere dag.
  • Wees ruim met je inschattingen, maak eens een inschatting op papier en vermenigvuldig die met twee waarschijnlijk zit je dan goed.
  • Meet eens hoe lang je echt bezig bent met een taak en leg deze naast je inschatting, gebruik die ervaring voor nieuwe inschattingen.
  • Schrijf je drie belangrijkste taken op een briefje en stop het in je zak.
  • Plan ruimte tussen je afspraken in, dit geeft ruimte om uit te lopen en minder haast te ervaren.
  • Doe dingen bewust eens langzaam om te genieten van de dingen die je doet (dat is minder raar dan het klinkt)
  • Herken de verleiding om je dag vol te plannen, maar geniet ook van het weerstaan van deze verleiding
Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

One Comment

× Maak een belafspraak