fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#65 Stoppen met trashtalk tegen jezelf

By 25 mei 2020augustus 31st, 2021No Comments

Stop trashtalk

Gisteren viel er weer eens een kopje uit mijn handen. Hard op de keukenvloer. Kaputti. Mijn automatische reactie is meestal een binnensmondse vloek gevolgd door de nodig trashtalk naar mezelf. #%#$$! Knuppel. Je bent veel te gehaast. Wat kan je wel? De rest van de dag is ook vast ruk. Een aangeleerde zelfkritische reactie die me niet echt verder helpt. Strengheid bij het maken van foutjes is zelfs ernstig improductief. Op een matige dag gaat het ook zo met mailtjes die ik stuur zonder attachement of Whatsapps die ik vergeten ben te beantwoorden. Wat zou er gebeuren als ik vrienden zo zou bejegenen als er zo iets fout gaat. Dan heb ik binnen een maand geen vrienden meer over. Waarom dan wel naar mezelf lopen bitchen? Deze aangeleerde gewoonte probeer ik af te leren. Klein en simpel beginnen. Lees verder hoe je trashtalk kan voorkomen.

Stoppen met trashtalk

  • Begin met opmerken hoe vaak je jezelf onderuithaalt met een tackle van achteren op de enkels. Als je aanleg hebt voor zelfkritiek zoals ik is dat schrikken..
  • Vervang een luide vloek door een zelfgekozen woord. Bij mij is dat Oopsie geworden. Nog steeds shit als er iets uit je handen lazert maar je reactie is nu neutraal.
  • Bedenkt wat je nu tegen je eigen kind zou zeggen als er zoiets zou gebeuren. Ga je dan ook als een malle tekeer (zo ja, dan heb je een probleem erbij..)? Of kan je ook teksten als “geeft niet” en “leermomentje” over je lippen krijgen?
  • Gebruik momentum en impuls van de irritatie om je fout te herstellen.
  • Bevestig voor jezelf dat een vergevingsgezinde houding naar jezelf veel productiever is. Dit helpt om elke keer een stukje vriendelijker te worden.

Achtergrond

De innerlijke criticus is onderdeel van je ego (leestip: De innerlijke criticus ontmaskerd). Hij kan je tot grote hoogte stuwen, maar ook tot de grond afbreken. Als je onbewust onbekwaam bent met alle shit die je zelf naar je eigen hoofd slingert als er iets anders loopt dan voorzien loopt je vast. Door actief samen te werken met je innerlijke criticus blijf je productief. Ook wanneer de poep in de ventilator vliegt en de hele kamer bevuilt.

Wat doe je om jezelf niet in de haren te vliegen?
Laat het weten in de comments!

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak